- FN dysset ned rapport om organsalg i Kosovo

Serbia mener en tidligere FN-sjef i Kosovo må etterforskes for angivelig å ha dysset ned en rapport om salg av organer fra serbiske krigsfanger.

Den serbiske regjeringen har bedt FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia om å etterforske den danske diplomaten Søren Jessen-Petersen, skriver avisa Blic.

Jessen-Petersen var leder for FN-operasjonen UNMIK i Kosovo fra 2004 til 2006. I denne perioden skal representanter for UNMIK ha avvist at de satt på noen rapport om den påståtte organhandelen. Men serbiske myndigheter hevder de likevel fikk tilgang til deler av en slik rapport i 2008.

Tidligere denne måneden ble det lagt fram en rapport skrevet for Europarådet som tar for seg påstandene om organhandel. Her hevdes det at Kosovos statsminister Hashim Thaçi på 1990-tallet var leder for en mafiagruppe som både begikk drap og solgte organer fra serbiske krigsfanger.

Virksomheten skal ha begynt samtidig som det pågikk krig mellom serbiske regjeringsstyrker og geriljaen i Kosovo på slutten av 1990-tallet. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2