FN advarer mot forbrytelser mot menneskeheten

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber FNs sikkerhetsråd om umiddelbart å ta konkrete grep for å hindre tap av flere menneskeliv i Libya. Mer enn 1.000 mennesker har mistet livet, ifølge Ban.

Ban informerte rådet om rapporter som sier at diktatorens styrker har gått inn i sykehus og drept sårede regimemotstandere, og at soldater blir drept fordi de «nekter å skyte sine landsmenn».

- Tap av tid betyr tap av flere liv, sa FN-sjefen til Sikkerhetsrådet, som vurderer å innføre sanksjoner mot Muammar Gaddafis regime.

- Det er på tide at Sikkerhetsrådet overveier konkret handling. Timene og dagene framover er avgjørende for libyerne, sa Ban.

I utkastet til resolusjonsforslaget som ble lagt fram fredag, bes det blant annet om våpenembargo og reiseforbud og sperring av kontoene til Gaddafi og andre libyske ledere.

I skissen, som Reuters har fått tilgang til, heter det også at angrepene på sivile kan være forbrytelser mot menneskeheten. Det betyr at de ansvarlige for volden i Libya må straffeforfølges i Den internasjonale straffedomstolen i Haag. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2