VIL BLI NATO-MEDLEM: Statsminister Sanna Marin og president Sauli Niinistö ønsker at Finland skal bli en del av militæralliansen. Foto: MARKKU ULANDER
VIL BLI NATO-MEDLEM: Statsminister Sanna Marin og president Sauli Niinistö ønsker at Finland skal bli en del av militæralliansen. Foto: MARKKU ULANDER

Finland går inn for å bli Nato-medlem

Innstilingen til den finske statsministeren og presidenten er at Finland skal bli en del av Nato. Ifølge svenske medier er det ventet at Sverige vil følge etter.

Det opplyser presidenten og statsministeren i en felles pressemelding.

– Et Nato-medlemskap vil styrke Finlands sikkerhet. Som medlem av Nato vil Finland styrke hele Forsvarsalliansen, heter det i pressemeldingen.

President Sauli Niinistö og statsminister Sanna Marin sier at de nå håper at de gjenstående skrittene som må til for å bli Nato-medlem vil gå raskt de neste dagene.

– Det beste alternativet

Nå som innstillingen til den finske regjeringen er klar, vil parlamentet behandle saken og Finland vil deretter varsle Nato om ønsket om å bli en del av militæralliansen.

Selve vedtaket om å søke medlemskap vil bli tatt søndag, ifølge flere finske aviser.

Forsvarskomiteen i nasjonalforsamlingen har allerede slått fast at de mener et Nato-medlemskap er det beste alternativet for Finlands sikkerhet.

Det er også ventet at Sverige vil ønske å bli en del av Nato.

Ifølge den svenske avisen Expressen vil de sende inn sin søknad om å bli Nato-medlem mandag i neste uke. Det opplyser kilder til den svenske avisen.

Den formelle avgjørelsen skal tas i et ekstraordinært møte i den svenske regjeringen, ifølge kildene. Partiet Socialdemokraterna skal ha sitt siste digitale medlemsmøte om Nato-spørsmålet torsdag.

– Se deg i speilet

Onsdag besøkte Storbritannias statsminister Boris Johnson Finland og Sverige, hvor han signerte en sikkerhetsavtale med de to landene.

På en pressekonferanse med Johnson og Niinistö fikk Finlands president spørsmål om hvordan Russlands president Vladimir Putin vil reagere på at Sverige og Finland eventuelt blir en del av Nato.

Putin har tidligere kommet med trusler om hva som vil skje, dersom søknadene sendes inn.

– Hvis det skjer, så vil svaret mitt være at du forårsaket dette. Se deg i speilet, sa Niinistö.

Støtte

Finnlands beslutning blir godt mottatt av blant andre Estland.

– Historie blir skrevet av våre naboer i Nord. Dagens beslutning av Marin og Niinistö baner vei for at Finland skal bli en del av Nato, skriver statsministeren Kaja Kallas på Twitter.

Hun sier at Finland kan regne med deres fulle støtte.

– Vi støtter en hurtig søknadsprosess, og fra vår side vil vi ta de nødvendige skrittene raskt, skriver Kallas videre.

– Positivt for norsk sikkerhet

Utfallet fra Finland var ventet, sier forsker Karsten Friis ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).

– Dette er veldig positivt for nordisk sikkerhet og norsk sikkerhet. Også gir det jo masse mulighet, hvis Sverige også blir med, for et mye tettere forsvarssamarbeid i Norden, sier han til NTB.

Han mener det nå er mer sannsynlig at Sverige vil søke.

– Jeg er ganske overbevist om at Sverige blir med. Det er vanskeligere å si nei, sier Friis.

Han viser til meningsmålinger i Sverige der flere sier ja til Nato-medlemskap dersom også Finland blir med.