Fem nye T-banelinjer i Beijing

Tunnelbanen i den kinesiske hovedstaden Beijing har fått fem nye linjer. Myndighetene håper den storstilte utvidelsen av kollektivnettet kan føre til færre bilkøer og mindre kaos i trafikken.

Etter åpningen av de nye linjene torsdag er t-banenettet i Beijing blitt 108 kilometer lengre, og tunnelbanen trafikkerer nå strekninger på til sammen 336 kilometer. Kostnadene ved utvidelsen tilsvarer over 53 milliarder kroner, melder det offisielle nyhetsbyrået Xinhua.

T-banen i Beijing frakter hver dag rundt fem millioner passasjerer. Men samtidig skaffer stadig flere av byens rundt 22 millioner innbyggere seg egen bil, noe som skaper både økt trengsel på veinettet og mer forurensning.

I forrige uke kunngjorde myndighetene nye restriksjoner som innebærer at det settes et tak på 240.000 på antallet nye biler som vil bli tillatt registrert i 2011. Dette er bare en tredel av tallet på nyregistreringer i 2010.

Kina har også trukket tilbake et tilbud om skattefradrag for kjøp av småbiler som ble satt fram som ledd i en økonomisk stimuleringspakke. Ifølge en internasjonal undersøkelse fra juni i år har bare Mexico by trafikkproblemer som kan sammenlignes med Beijing sine. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2