Fehmarn-bru blir milliarder dyrere

Det blir langt dyrere å bygge en bru over sundet mellom den tyske øya Fehmarn og danske Lolland enn tidligere antatt, skriver den danske avisen Jyllands-Posten.

Siden Danmark og Tyskland i 2008 avtalte å etablere en fast forbindelse, er bruprisen steget med over åtte milliarder kroner. Det er 22 prosent mer enn antatt allerede før det første spadetaket er blitt tatt i prosjektet.

Da politikere avtalte det største byggeprosjektet i Danmarks historie, var prisen for brua som er foretrukket, 33,8 millioner kroner, mens en tunnel ville koste 44,5. Men etter en ny kostnadsvurdering står de to forslagene nesten likt når det gjelder teknikk, sikkerhet og økonomi.

Det er ennå ikke besluttet om det er en bru eller en tunnel som skal bygges.

Bent Flyvbjerg fra Oxford universitet har jobbet med budsjettoverskridelser i store, offentlige prosjekter, og er skeptisk til økonomien til Fehmarn-forbindelsen.

– Hvis brua allerede er blitt åtte millioner dyrere, er det svært foruroligende. Når forprosjektene også har blitt dyrere, kan det være et tegn på at økonomien i hele prosjektet glir ut, sier professoren til avisen.

Danske myndigheter og næringslivet i Tysklands nordligste delstat Schleswig-Holstein har vært de ivrigste pådriverne for bygging av den nesten 20 kilometer lange bruforbindelsen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2