FARLIG VARMT: En kvinne soler seg i det varme været ved elva Thames i London. Neste uke kan det bli for varmt å sole seg i over 40 grader. Foto: Kirsty Wigglesworth / NTB.
FARLIG VARMT: En kvinne soler seg i det varme været ved elva Thames i London. Neste uke kan det bli for varmt å sole seg i over 40 grader. Foto: Kirsty Wigglesworth / NTB.

Fare for liv i ny hetebølge

Britiske meteorologer advarer mot ekstrem og livsfarlig hete. Neste uke kan gradestokken gå over 40 grader for første gang i britisk historie.

Den høyeste temperaturen som hittil er registrert i Storbritannia, var 38,7 grader i Cambridge i 2019. Den tidligere rekorden var 38,5 i Kent i 2003, skriver Sky News.

Allerede nå er det varmt. Om natten går gradestokken ikke under 20 grader i store deler av landet, og mandag er det ventet temperaturer på rundt 33 grader.

Risiko for liv

Met Office sender ut gult varsel om de eksepsjonelt høye temperaturene fra kommende søndag og framover. Gult varsel innebærer fare for trafikkproblemer, strømbrudd og risiko for liv og eiendom.

Det er ikke bare britene som står i fare for hetebølger.

Gradestokken er på vei over 40 grader i store deler av Spania og Portugal når den iberiske halvøya rammes av den andre hetebølgen på mindre enn en måned.

Meteorologene sa at temperaturen mandag ville komme opp i 42 grader i Extremadura i det sørøstlige Spania og 41 grader i Andalucia i sør.

– Kan bli eksepsjonell

I Evora i Portugal kunne gradestokken komme opp i 44 grader, mens i det normalt kjøligere Galicia i Nordvest-Spania var det ventet 35 grader.

Talsmann Ruben del Campo i det spanske meteorologiske instituttet AEMET sier at hetebølgen har potensial til å bli eksepsjonell og ventelig vil vare i ni eller ti dager. Da blir den en av de tre lengste siden 1975, sier han.

Også i juni ble Spania rammet av en hetebølge med temperaturer over 40 grader.

Hetebølger er blitt stadig vanligere på grunn av klimaendringene, ifølge forskerne, og de ventes å bli mer intense.

(©NTB)