Fant ukjent H.C. Andersen-eventyr

En dansk lokalhistoriker har oppdaget et hittil ukjent eventyr av forfatteren Hans Christian Andersen. Eventyret heter «Tællelyset» – talglyset.

Eventyret ble funnet i begynnelsen av oktober på Landsarkivet for Fyn i Odense. Det gulnede heftet er i tiden etter at det ble funnet, nøye undersøkt av en av landets fremste H.C. Andersen-eksperter, nemlig Ejnar Stig Askgaard fra Odense bys museer.

– Dette er et sensasjonelt funn. Dels fordi det må regnes for å være Andersens første eventyr, og dels fordi det vitner om at han arbeidet med eventyrsjangeren som ung før han hadde et forfatterskap å by på, sier forskeren til avisen Politiken.

Askgaard er ikke i tvil om at det virkelig er H.C. Andersen som har skrevet teksten. Også to andre danske eksperter mener det er stor sannsynlighet for at det er den verdensberømte danske forfatteren som har skrevet eventyret.

Litterært er imidlertid «Tællelyset» ikke på nivå med Andersens mer modne og formfullendte eventyr, mener de.

Eventyret, som er skrevet med sirlig blekkskrift, er ikke H.C. Andersens eget originalmanuskript, men en såkalt avskrift. Det er skrevet som en moralsk fabel. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2