EU-POLITIKER: Den greske sosialisten Eva Kaili (44) har vært medlem i EU-parlamentet og en av parlamentets 14 visepresidenter. Nå er hun siktet for korrupsjon sammen med tre andre. Foto: European Union 2022
EU-POLITIKER: Den greske sosialisten Eva Kaili (44) har vært medlem i EU-parlamentet og en av parlamentets 14 visepresidenter. Nå er hun siktet for korrupsjon sammen med tre andre. Foto: European Union 2022

Fant sekker med kontanter hos EUs visepresident

Korrupsjonsskandalen ryster Europa. Verdier opp mot 16 millioner kroner er beslaglagt, ifølge den belgiske avisen Le Soir.

EU-parlamentet vedtok tirsdag med stort flertall å fjerne Eva Kaili som visepresident etter at hun ble pågrepet og siktet for korrupsjon.

Hun ble kastet med 625 stemmer for, én mot og to blanke stemmer.

Den greske 44-åringen er sosialist og var én av 14 visepresidenter i EU-parlamentet. Denne stillingen gir normalt parlamentarisk immunitet. Unntaket er hvis man blir tatt på fersk gjerning i lovbrudd.

– Poser med kontanter

Eva Kaili, og tre andre ble pågrepet av belgisk politi, mistenkt for korrupsjon fredag. Det skal ha blitt funnet poser med kontanter hjemme hos henne, skriver belgiske medier.

BESLAG: Mer enn en halv million euro ble beslaglagt hjemme hos Pier Antonio Panzeri og Eva Kaili. I tillegg ble det funnet store mengder penger hos Kailis partner, Francesco Giorgi og hos hennes far. Foto: Belgian Federal Prosecutor's Office / Federal Police
BESLAG: Mer enn en halv million euro ble beslaglagt hjemme hos Pier Antonio Panzeri og Eva Kaili. I tillegg ble det funnet store mengder penger hos Kailis partner, Francesco Giorgi og hos hennes far. Foto: Belgian Federal Prosecutor's Office / Federal Police

I tillegg til Kaili er hennes partner, Francesco Giorgi, Antonio Panzeri og en ikke-navngitt lobbyist pågrepet.

Kailis far skal ha blitt avlyttet forut for politiaksjonen, skriver Le Soir.

Han skal ha vært i besittelse av en koffert full av penger, og det var dette funnet som ga etterforskerne anledning til å be om opphevelse av parlamentarisk immunitet og få tillatelse til å ransake Kailis hjem.

Flere boliger og kontorer ble ransaket, og politiet beslagla til sammen 1,5 millioner euro i kontanter hos de siktede i saken, ifølge belgiske Le Soir. De skal ha funnet flere sekker med sedler og andre verdisaker.

Beløpet tilsvarer rundt 15,7 millioner kroner med dagens kurs.

Ifølge påtalemyndigheten gjelder saken ulovlig lobbyvirksomhet for en golfstat, som ifølge flere kilder er Qatar. I greske medier omtales saken for «Qatar gate».

21. november roste Kaili fra talerstolen i EU-parlamentet Qatar for å være «langt framme når det kommer til arbeiderrettigheter». Samtidig kritiserte hun EU-medlemmer for å oppføre seg bøllete i omtalen av Qatar.

Her skryter Kaili av Qatar:

Hevder uskyld

Kaili og de tre andre siktede må møte i retten for å avgjøre om de fortsatt skal varetektsfengsles på onsdag. Ifølge familien til Kaili hevder hun at hun er uskyldig i alle anklagene mot henne.

Charalambos Vourliotis er leder for anti-hvitvaskingsenheten i Hellas, og har beordret beslagleggelse av alle eiendelene til Kaili, hennes partner og nære slektninger.

Det dreier seg om alt fra bankbokser til eiendom og et eiendomsselskap hun opprettet i Aten sammen med sin partner i forrige måned, skriver den greske kanalen ERT.

Ødeleggende for demokratiet

– Anklagene mot visepresidenten er svært bekymringsfulle og alvorlige. Dette handler om troverdigheten til institusjonene våre, sier EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

Skandalen tas også til inntekt fra Ungarns statsminister Viktor Orban, som legger en hånende meme på Twitter:

Lørdag ble Kaila fratatt alle oppgaver og ansvarsområder i parlamentet og søndag ble hun og tre andre siktede varetektsfengslet i Belgia.

Denne uken er EU-parlamentet samlet til en ukelang plenumssesjon i Strasbourg i Frankrike.

– EU-parlamentet er under angrep, kjære kolleger. Det europeiske demokratiet er under angrep, sa president Roberta Metsola da hun åpnet møtet tirsdag.

– Demokratiets fiender, som ser på dette parlamentets eksistens som en trussel, skyr ingen midler. Disse ondsinnede aktørene, som kobles til autoritære tredjeland, skal ha brukt organisasjoner, fagforeninger, enkeltpersoner, assistenter og medlemmer av parlamentet i et forsøk på å korrumpere våre prosesser. De har ikke lyktes med sine ondsinnede planer, understreker Metsola.

Hun roser administrasjonen i parlamentet for samarbeidet med belgiske myndigheter i saken.

– Det vil alltid være noen som synes en sekk med penger er verdt risikoen. Det er avgjørende at de skjønner at de vil bli tatt, at våre etater fungerer og at de vil bli innhentet av loven, slik det har skjedd nå, sier parlamentslederen.