delta_airlines_boeing_767 (Foto: JOHN MACDOUGALL/Afp)
delta_airlines_boeing_767 (Foto: JOHN MACDOUGALL/Afp)

Europeisk klimatiltak kan bli stanset i USA

Et stort flertall av de folkevalgte i Representantenes hus i USA mener amerikanske flyselskaper bør slippe å betale for sine utslipp av klimagasser.

Det er EUs plan om å pålegge utenlandske flyselskaper å kjøpe utslippskvoter når de flyr inn og ut av EU, som nå møter motbør i USA.

Nei til handel med kvoter

Mandag kveld vedtok Representantenes hus i Kongressen i USA at amerikanske flyselskaper ikke skal omfattes av noen form for handel med klimakvoter ensidig innført av EU.

Det er foreløpig uklart om vedtaket fra Representantenes hus vil kunne få flertall også i Senatet. Saken er foreløpig ikke lagt fram i Senatet.

Kraftige protester

EU har avgjort at utenlandske flyselskaper fra og med 1. januar må kjøpe utslippskvoter gjennom det europeiske kvotesystemet ETS for å kompensere for sine utslipp av klimagasser når de flyr inn og ut av EU.

Tiltaket vil berøre en rekke amerikanske flyselskaper, deriblant United Airlines, Delta Air Lines, American Airlines og US Airways. Også fraktselskaper som FedEx og UPS vil bli tvunget til å kjøpe klimakvoter.

Les også: Obama klamrer seg til syltynt klimahåp

Luftfartssektoren har protestert kraftig mot kravet. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2