Europas matfat rammet av tørke – snart kan det bli enda verre
SPANIA (TV 2): Den spanske spekeskinka har et problem. Og skinka er ikke den eneste som rammes av varmerekorder og ekstrem tørke.

– Vi ønsker ikke å gå tom for skinke og vi vil heller ikke miste jobben. Jeg lever av dette , sier Raquel Costa.

Den ekstreme tørken og de rekord-høye temperaturene i Spania truer en av landets mest kjente matvarer, spekeskinka.
Raquel er profesjonell skinkeskjærer, og skinke-influencer.
Hun reiser verden rundt og serverer skinke. Helst av typen Pata Negra, luksus-versjonen. I sommer skal hun blant annet til Norge, på messen NOR-Shipping.

– Klimaendringene påvirker alle områder, ikke bare produksjonen av vin, men også hvordan eikenøtter vokser. Som jo er det grisene spiser, sier Raquel.

Uten griser, ingen skinke og da spøker det for jobben hennes.
Tirsdag ble det satt 18 nye varmerekorder for april i Spania. Denne uka er det ventet at temperaturene nærmer seg 40 grader.
Lever på eikenøtter

Det er dårlig nytt for grisene til Belén Eiriz i Huelva, sør i Spania. Grisene løper på svarte labber på jakt etter mat. Det er labbene, pata, som har gitt navnet til skinken Pata negra.
– Det er eikenøtter som gir den karakteristiske smaken på skinka, forklarer Bélen.

Disse spanske grisene skal etterhvert gi den beste skinka landet har å by på. Problemet er at den langvarige tørken gjør at eikenøttene og annet fôr nesten forsvinner. I tillegg blir grisene aggressive og stresset i varmen.

– Hva skjer? Dyrene slutter å spise og legger ikke på seg, sier hun.
Belen Eíriz og familien lager skinker og pølser av høy kvalitet. Gården har vært i familien i fem generasjoner.

Allerede i mars var det 30 grader her, forteller hun.
– Vi har hatt tørke siden i fjor, og det er ikke bedre i år. I år har vi hatt veldig høye temperaturer siden mars. Og værutsiktene for sommeren er at den blir varm og lang.

Dette er en varm del av Europa, men nå er heten og tørken mer ekstrem enn tidligere.
Tre kvinner står ved pølse-maskinene på gården. Kjøtt stappes inn i tarmer og blir pølser. Deler av tørkeloftet er tomt. Pølsene måtte flyttes i kjelleren. De var i ferd med å smelte, selv på vinterstid.
Olivenolje-krise

Fra gården til familien Eiríz kjører vi til Andalucia. Mil etter mil østover med oliventrær på begge sider av motorveien. Midt i Europas matfat merkes tørken godt.
Spania er verdens største produsent av olivenolje, med rundt halvparten av produksjonen. Med tørken er avlingene dramatisk redusert.

På olivenolje-kooperativet i byen Ùbeda tappes det olivenolje på kanner. Flere av maskinene som maler oliven stod ubrukt, da avlingene skulle bli til olje.
– Vi maler mellom 25 000 og 30 000 millioner kilo oliven hvert år. I år har vi bare malt 6 millioner, sier salgsdirektør Alfonso Raez Mayor.
Prisen på olivenolje har økt med 30 prosent. Ved siden av skinke er olivenolje en viktig del av det spanske kjøkkenet.
– Mangel på oliven gjør at prisene stiger. Det gjør det vanskeligere for en spansk middelklasse-familie å kjøpe olivenolje, sier Alfonso.
Rekord på 47,6 grader
Vi er tilbake på gården med grisene. Fortsatt bor 85 år gamle Maria Auxiliadora Martín på eiendommen, moren til dagens eier. Huset hennes er som et museum, med skatter fra flere generasjoner. Tidligere jobbet hun lange dager på gården.

– Vi begynte å jobbe klokka fem om morgenen, før det ble varmt. Og om vinteren var det veldig kaldt.
Hun er et tidsvitne for hvordan klimaet har forandret seg.
– Før regnet, regnet og regnet det. Nå regner det ikke.
På vei rundt i Spania ser vi synlige bevis på tørken. Allerede i fjor dukket gamle ruiner opp, da elveleier ble tømt for vann.
Også denne sommeren kommer til å bli ekstremt varm og tørr, sier det spanske meterologiske instituttet. I fjor var varmerekorden på 47,6 grader. Målt i nærheten av byen Cordoba.
I år forbereder spanske myndigheter seg på flere skogbranner. Mange steder er det forbudt å vanne. Og forbudt å ha vann i svømmebassenget.

Maria ser mørkt på sommeren.
– Det regner ikke. Jorda har ingen kraft. Katastrofe. På alle måter. Katastrofe.