EU vil kutte markant i bistand

EU-kommisjonen har foreslått store kutt i bistanden til utviklingsland i sitt langtidsbudsjett for 2014-2020. Det rimer dårlig med EU som fredsprisvinner, mener Plan Norge.

Mandag er det klart for utdeling av årets fredspris i Oslo. EU har på forhånd gitt beskjed om at prissummen på 8 millioner svenske kroner skal gis til utdanningsprosjekter i fattige land.

Men samtidig ligger det an til at EU kutter i bistand som nettopp går til utdanning. Kommisjonen går inn for et bistandskutt på 9-11 prosent de neste årene, muligens mer. Generalsekretær i Plan Norge, Helen Bjørnøy, mener planen både er paradoksal og umusikalsk. Hun oppfordrer EU som fredsprisvinner til å revurdere forslaget.

Ifølge en epost fra Plan Norge jobber Plans EU-kontor «på spreng» for å minske kuttene. Der håper man at fredsprisen kan bidra til at EU tenker seg om to ganger.

Plan påpeker også at kuttene står i sterk kontrast til at 85 prosent av EUs befolkning mener det er viktig å gi utviklingshjelp, tross finanskrisen.

Forhandlingene om EUs langtidsbudsjett har vært svært vanskelige, og en avgjørelse ble nylig utsatt til mars eller april neste år. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2