KYIV: Polens, Tsjekkias og Slovenias statsministre er på plass i Kyiv. Foto: Mateusz Morawiecki
KYIV: Polens, Tsjekkias og Slovenias statsministre er på plass i Kyiv. Foto: Mateusz Morawiecki

EU-statsministre på plass i Kyiv: – Deres kamp er vår kamp

Statsministrene i Polen, Tsjekkia og Slovenia besøkte tirsdag president Volodymyr Zelenskyj i Ukrainas krigsherjede hovedstad Kyiv. Presidenten hyller statsministerens besøk.

Mateusz Morawiecki fra Polen, Petr Fiala fra Tsjekkia og Janez Jansa fra Slovenia ankom Kyiv med tog tirsdag ettermiddag, skriver Morawiecki på Facebook.

– Det er her i det krigsherjede Kyiv historien blir skrevet. Det er her friheten kjemper mot tyranniets verden. Det er her fremtiden for oss alle henger i en tynn tråd. EU støtter Ukraina, som kan stole på hjelp fra sine venner, skriver han på Twitter.

De tre statsministrene opplyste på forhånd at de reiste som representanter for EU, og reisen ble koordinert med EU-president Charles Michel og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Landene de leder, er også medlemmer av Nato.

– Hensikten med besøket er å bekrefte den urokkelige støtten fra hele EU til Ukrainas selvstendighet og å presentere en bred pakke med støtte til den ukrainske staten og samfunnet, het det i en uttalelse fra den polske regjeringen før besøket.

– Deres kamp er vår kamp

Jansa sier besøket er et budskap om at Ukraina er et europeisk land som en dag fortjener å bli medlem av EU.

– Takk for at dere forsvarer ikke bare hjemlandet deres og europeisk territorium, men for at dere forsvarer kjernen i Europas verdier og levesett. Deres kamp er vår kamp, og sammen skal vi vinne fram, skrev han på Twitter rettet til det ukrainske folket.

I et innlegg på Facebook påpeker den slovenske statsministeren at hver veg i Ukraina er en europeisk veg, og at det snart blir det en EU-veg.

– De siste to årene har vi diskutert europeiske verdier. I hovedsak en teoretisk debatt. Så, plutselig innser vi at disse fundamentale europeiske verdiene faktisk eksisterer. Og at de er truet, Og at europeere forsvarer dem. Med livet som innsats. I Ukraina, skriver han videre.

Hyller besøket

Tilknytningen til Europa var også budskapet da Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tidligere denne måneden talte til EU-parlamentet.

– Vi kjemper for å bli likeverdige medlemmer av Europa. Jeg mener at vi nå viser alle at det er det vi er.

Tirsdag kveld hyllet han besøket, og ønsket statsministrene velkommen til et møte i i Kyiv, skriver CNN.

– Besøket deres i Kyiv i denne vanskelige tiden for Ukraina, er et sterkt tegn på støtte. Det setter vi stor pris på, sa presidenten i en video som er lagt ut på Telegram.

Besøkte Georgia i 2008

Med i den polske delegasjonen er også visestatsminister Jaroslaw Kaczynski, hvis bror døde i en flystyrt i Russland i 2010. Han var da på vei til en minnemarkering for polakker som ble drept av Sovjetunionens hemmelige politi under andre verdenskrig.

Som president besøkte Lech Kaczynski Georgia i 2008, da den tidligere Sovjet-republikken ble angrepet av Russland.

– I dag Georgia, i morgen Ukraina, dagen etter Baltikum, og så er tiden kanskje kommet for mitt land, Polen, sa han den gangen. Det sitatet la Morawiecki ut på Facebook før han tok fatt på reisen østover.

Tirsdag morgen kom det meldinger om flere angrep som ble rettet mot boligområder i distriktet rundt Kyiv. Samtidig hevder Russlands forsvarsdepartement at de har kontroll på hele Kherson-regionen sør i Ukraina.