EU ØKER PRESSET: Syriske demonstranter i Tyrkia viser sin avsky mot presidenten. Fredag øket EU presset mot president Bashar al Assads regime for å få ham til å stanse forfølgelsen av opposisjonelle. (Foto: MURAD SEZER/Reuters)
EU ØKER PRESSET: Syriske demonstranter i Tyrkia viser sin avsky mot presidenten. Fredag øket EU presset mot president Bashar al Assads regime for å få ham til å stanse forfølgelsen av opposisjonelle. (Foto: MURAD SEZER/Reuters)

EU innfører olje-boikott mot Syria

EU-landene er enige om å innføre boikott av syriske oljeprodukter, samtidig som dødstallene stiger i Syria.

ENIGE OM OLJEBOIKOTT: EUs politiske ledere ble enige om boikotten
  på sitt møte i Sopot i Polen fredag. Her er Frankrikes utenriksminister
  Alain Juppe (t.v.) i prat med utenriksminister i Tyskland Guido Westerwelle
  under møtet i Polen. (Foto: KACPER PEMPEL/Reuters)
ENIGE OM OLJEBOIKOTT: EUs politiske ledere ble enige om boikotten på sitt møte i Sopot i Polen fredag. Her er Frankrikes utenriksminister Alain Juppe (t.v.) i prat med utenriksminister i Tyskland Guido Westerwelle under møtet i Polen. (Foto: KACPER PEMPEL/Reuters)
EUs politiske ledere ble fredag enige om boikotten på sitt møte i Sopot i Polen.

Sanksjonsvedtaket beskrives som et viktig skritt fra EUs side, etter at den europeiske unionen hittil har nøyd seg med en gradvis opptrapping av presset mot regimet i Damaskus.

Innførte reiseforbud for fire syrere

– Vi har kommet fram til enighet om sanksjonene, som innebærer at det blir forbudt å innføre syrisk olje og syriske petroleumsprodukter til EU. Samtidig er det innført innreiseforbud for ytterligere fire syriske personer, og midler tilhørende nye forretningsforetak blir frosset, sa en ikke navngitt EU-tjenestemann.

Hensikten er å øke presset mot president Bashar al-Assads regime for å få ham til å stanse forfølgelsen av opposisjonelle.

Les også: Statsadvokat går av i protest etter tortur i Syria

Minst 13 drept fredag

EUs vedtak kommer samtidig som det meldes om nye demonstrasjoner mange steder i Syria etter ukens fredagsbønner.

Ifølge organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights ble åtte mennesker drept da soldater forsøkte å oppløse en demonstrasjon i flere av hovedstaden Damaskus' forsteder, blant dem Erbeen og Douma.

Tre personer ble dessuten skutt og drept i den urolige provinsen Homs, og to mennesker mistet livet i møte med syriske soldater i byen Deir Ezzor øst i landet, ifølge gruppen.

Ifølge aktivister ble Syria nok en gang rystet av «store demonstrasjoner» etter fredagsbønnen. Opposisjonelle hadde oppfordret befolkningen til å protestere under slagordet «Død heller enn ydmykelse».

– Vil heller dø

– Vi vil dø heller enn å la oss ydmyke, lød ett av slagordene som ble ropt under massemøtene som kom i stand som følge av en kampanje på internett.

En av de største markeringene ble holdt utenfor hjemmet til sjefen for justismyndighetene i provinsen Hama nord for hovedstaden Damaskus. Mohammed Adnan al-Bakkour varslet tidligere i uken at han går av i protest mot myndighetenes drap på fredelige demonstranter.

Les også: Assad-regimet gikk fra dør til dør og jaktet opprørerne

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2