EU frigir nye milliarder til Hellas

Eurogruppens finansministre sier ja til å utbetale nye 49 milliarder euro til Hellas.

– Dette er en stor dag for Hellas, sa finansminister Yannis Stournaras torsdag om utbetalingen, som er en del av krisepakken på i alt 130 milliarder euro fra eurolandene, Den europeiske sentralbank (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

– Det kan gå penger til Hellas så tidlig som neste uke. Vi er overbevist om at programmet er tilbake på en sunn vei, sa eurogruppens leder Jean-Claude Juncker, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Deler av lånet er blitt holdt tilbake helt siden juni fordi Hellas ikke har holdt tempoet oppe i gjennomføringen av kutt og reformer. Eurolederne måtte også bli enige om hvordan Hellas' enorme gjeld skal håndteres, før utbetalingen kunne skje.

Torsdagens enighet innebærer at 34 av de 49 milliarder euroene stilles til rådighet i løpet av de neste dagene, mens resten utbetales innen mars, ifølge Reuters.

Den første utbetalingen på 34 milliarder er sårt trengt i Hellas for å blåse nytt liv i landets banker. Grekerne har flere ganger vært på konkursens rand, og lånehjelpen er avgjørende for å holde hjulene i gang. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2