EU ber Russland droppe gasstruslene

Russland bør holde seg for god for å bruke gassforsyningene til millioner av europeiske forbrukere som ei brikke i et politisk spill, formaner en talsmann for EU-kommisjonen.

Russlands statsminister Vladimir Putin sa fredag at gasskonflikten mellom Russland og Ukraina så ut til å blusse opp igjen. Det er et forsøk på å påvirke utfallet av presidentvalget i Ukraina, mener EU-kommisjonens talsmann.

– Dette er en del av spillet foran presidentvalget i Ukraina. Vi kommer ikke til å la oss bli trukket inn i denne valgkampen. Europeere skal ikke måtte lide som følge av en gasskonflikt mellom Russland og Ukraina, sier talsmannen.

Gassforsyningene som går fra Russland til EU via Ukraina, er ved flere anledninger blitt stanset som følge av den langvarige priskonflikten mellom Russland og Ukraina.

Ifølge Putin har Ukrainas statsminister Julia Timosjenko sagt til ham at Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko «stiller seg i veien for normalt samarbeid» om betaling av gassen.

Timosjenko er Jusjtsjenkos fremste utfordrer i presidentvalget i Ukraina i januar. Den russiskvennlige politikeren Viktor Janukovitsj stiller også som kandidat. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2