EU ber britene begrense underskuddet

EU-kommisjonen er på kollisjonskurs med Storbritannia og krever at britene fjerner all usikkerhet om hvordan landet skal få ned sitt enorme budsjettunderskudd.

Storbritannias underskudd på budsjettet er allerede på størrelse med kriserammede Hellas sitt, men den britiske økonomien har likevel fått langt mindre oppmerksomhet enn den greske.

Men rapporten fra EU-kommisjonen har allerede satt britenes hardt prøvede statsminister Gordon Brown i forlegenhet, og den kommer på et svært ugunstig tidspunkt for ham - det er bare noen korte uker igjen til valget i Storbritannia.

Den britiske regjeringen har utsatt upopulære utgiftskutt, og «fraværet av detaljerte utgiftsbegrensninger for departementene er en kilde til usikkerhet», skriver EU-kommisjonen.

Det er ingen garanti at det innsparingsprogrammet regjeringen i London har lagt fram, vil være tilstrekkelig til å nå EUs krav til utgiftskutt innen tidsfristen 2014-2015, mener Kommisjonen.

Rapporten, som ble kjent mandag, sendte sjokkbølger gjennom det politiske miljøet i Storbritannia, og den fikk de konservatives leder David Cameron til å anklage Brown for ikke å ha kontroll på de offentlige finansene. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2