Etter 500 år er jøder igjen velkomne i Spania

En ny lov som ble vedtatt fredag, åpner for at etterfølgerne av jøder som ble kastet ut av Spania i 1492, kan få spansk statsborgerskap uten å oppgi statsborgerskapet de har.

Den spanske justisministeren Alberto Ruiz Gallardón sier at Spania kan takke de sefardiske jødene for å ha spredt spansk språk og kultur rundt om i verden. Ordet sefardisk kommer fra Sefarad, som er spansk på hebraisk.

Rundt 300.000 jøder levde i Spania før de katolske monarkene Isabella og Fernando beordret alle jøder og muslimer i landet til å konvertere til kristendommen eller forlate Spania.

Gamle jødiske nabolag i spanske middelalderbyer som Córdoba og Toledo er nå turistattraksjoner av rang. Der levde jødene blant kristne og muslimer og kom med betydelige bidrag til vitenskap, musikk og litteratur.

Den nye loven kan benyttes av rundt 3,5 millioner jøder som i dag bor spredt rundt i verden, i land som Israel, Frankrike, USA, Tyrkia, Mexico, Argentina og Chile, til å få spanske pass.

Søkere må bevise sin sefardiske bakgrunn gjennom etternavn, språk eller herkomst og legge ved en attest for jødiske organisasjoner i Spania, og de trenger ikke være praktiserende jøder. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2