Erdogan: Passivt FN gir Assad rom for å drepe

FNs handlingslammelse overfor Syria gir president Bashar al-Assad grønt lys til å drepe, mener Tyrkias statsminister, som tar til orde for reform av Sikkerhetsrådet.

– FNs sikkerhetsråd har ikke grepet inn i den menneskelige tragedien som har funnet sted i Syria de siste 20 månedene, til tross for alle våre bestrebelser, sa statsminister Recep Tayyip Erdogan på en pressekonferanse i Istanbul lørdag.

– Det er en holdning som oppmuntrer Assad og gir ham grønt lys til å drepe flere titalls eller hundrevis av mennesker hver dag, fortsatte han.

Den tyrkiske statsministeren mener det nå er nødvendig med reformer.

– Det er på tide å endre oppbygningen av internasjonale institusjoner, og aller først FNs sikkerhetsråd. Hvis vi må vente på ett eller to faste medlemmer, er Syrias skjebne virkelig i stor fare, sier Erdogan.

Russland og Kina har som to av fem faste medlemmer i Sikkerhetsrådet vetorett. Tre ganger har de lagt ned veto for å blokkere Syria-resolusjoner de mener har vært ensidige og ubalanserte. Dermed har Sikkerhetsrådet stått handlingslammet overfor den økende volden. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2