TAR I MOT FLYKTNINGER: Tyrkias statsminister, Tayyip Erdogan, talte onsdag til sine partifeller. Han fortalte blant annet at Tyrkia ikke vil «stenge dørene» for flyktninger fra Syria.  (Foto: ADEM ALTAN/Afp)
TAR I MOT FLYKTNINGER: Tyrkias statsminister, Tayyip Erdogan, talte onsdag til sine partifeller. Han fortalte blant annet at Tyrkia ikke vil «stenge dørene» for flyktninger fra Syria. (Foto: ADEM ALTAN/Afp)

Erdogan beklager drap på kurdere på 1930-tallet

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan har offisielt beklaget en omfattende militæroperasjon som kurdere ble utsatt for i Tyrkia på slutten av 1930-tallet.

I siste halvdel av 1930-tallet ble det gjennomført en rekke militæraksjoner mot kurdere sørøst i Tyrkia som krevde flere tusen menneskeliv.

Første offisielle beklagelse

Antallet dødsofre er anslått å ha vært 13.800 mellom 1936 og 1939, ifølge et offisielt dokument.

– Om det er nødvendig å beklage på vegne av den tyrkiske staten, så kommer jeg til å be om unnskyldning. Jeg ber om unnskyldning, sa Erdogan til sine partifeller i nasjonalforsamlingen onsdag.

Uttalelsen, som ble TV-overført, er den første offisielle beklagelsen kurderne har fått for hendelsene i Dersim – en by som nå heter Tunceli.

– En av de mest tragiske

– Dersim er en av de mest tragiske hendelsene i vår nære historie. Det er en katastrofe som venter på å bli belyst og undersøkt, fortsatte Erdogan.

Aksjonen mot kurderne ble gjennomført mens landet ble styrt av CHP, et republikansk parti som ble dannet av Mustafa Kemal Ataturk. Partiet er i dag i opposisjon til Erdogans regjeringsparti AKP og ledes av Kemal Kiliçdaroglu, som kommer fra Dersim. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2