– En katastrofe uten sidestykke

Myndighetene på Tonga med første livstegn etter vulkanutbruddet.

– Vulkanutbruddet har ført til en katastrofe uten sidestykke , sier regjeringen på Tonga i sin første oppdatering etter vulkanutbruddet. Det melder BBC.

Så langt er tre personer bekreftet døde, to lokale innbyggere og en britisk statsborger, bekrefter myndighetene.

Alle hus er ødelagt på en av øyene nærmest vulkanen. I tillegg skal det kun stå to hus igjen på en annen øy i nærheten, kommer det frem i uttalelsen fra myndighetene.

Men, det faktiske omfanget av utbruddet er fortsatt svært usikkert.

Nye satellittbilder viser en øy fullstendig dekket av aske. I de nye bildene, ser det ut til at hele vulkanøyen har forsvunnet etter det kraftige utbruddet.

Tonga består av 169 øyer i det sørlige Stillehavet, spredt over 800 kilometer i en linje fra nord til sør. Bare 36 av øyene er bebodd. Se mer fakta nederst i saken.

Myndighetene på New Zealand har forsøkt å sende nødhjelp til øyen, men rullebanen blokkeres av aske, skriver BBC. Det har ført til at hjelpeflyene ikke får til å lande på rullebanen.

Det gjøres forberedelser for å frakte sårt tiltrengte forsyninger til øystaten, men ifølge BBC vil det trolig ta flere dager før de militære skipene med forsyninger vil nå frem.

FØR OG ETTER: Bildet til venstre viser øyen Tonga før vulkanutbruddet. Satellittbilde er tatt 29. desember 2021. Det andre er fra det samme området, og er tatt etter utbruddet, den 18. januar 2022. MAXAR TECHNOLOGIES/ Reuters.

Det var lørdag og søndag vulkanen, Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, hadde et voldsomt utbrudd. Utbruddet førte også til en tsunamibølge på 1,2 meter.

Hjem dekket av aske

New Zealand og Australia har gjennomført flere overvåkningsflyvninger for å vurdere skadene, og nå viser nye flybilder utgitt av Forsvaret på New Zealand trær, hjem og åkrer fullstendig dekket av aske.

FØR OG ETTER: Bildet til venstre viser satellittbilder av Tonga før utbruddet. Bildet er tatt 6. januar 2022. Det andre bilde er tatt fra samme området, etter utbruddet, 18. januar 2022. MAXAR TECHNOLOGIES/ Reuters.

Internettforbindelsen brutt

På satellittbilder fra Tongas hovedøy, Kolofo'ou-distrikt, ser det ut til at noen bygninger har kollapset. Nå er hjelpearbeidere bekymret for vannforurensning og matsikkerheten i distriktet, skriver CNN.

SATELLITTBILDE: Bildet til venstre er et oversiktsbilde av Kanokupolu i Tongatapu, Tonga tatt 14. januar 2022. Det andre er bilde er fra etter utbruddet.Planet Labs PBC/ AP

Internettforbindelsen med omverden er brutt, og det kan ta to uker før den er tilbake.

– Kommunikasjon er fortsatt det aller største problemet, da internett og de internasjonale telefonlinjene fortsatt er ute av drift, heter det fra OCHA.

Satellittelefoner er den eneste sikre måten å få kontakt med resten av verden. Men FN-organet påpeker at de også iblant er upålitelige, skriver NTB.

Fakta om øystaten Tonga

* Tonga består av 169 øyer i det sørlige Stillehavet, spredt over 800 kilometer i en linje fra nord til sør. Bare 36 av øyene er bebodd.

* Folketallet er på omtrent 105.000. Et tilsvarende antall tonganere bor i utlandet – hovedsakelig på New Zealand, i Australia og USA.

* Hovedstaden er Nuku'alofa.

* Tonga ble bosatt rundt år 1500 f.Kr., og hevder å være det eneste gjenværende urfolksmonarkiet i Stillehavet. Statsoverhodet er kong Tupou den sjette.

* Landet ble aldri formelt kolonisert, men var en beskyttet stat under en vennskapstraktat med Storbritannia fram til 1970, samtidig som landet beholdt suvereniteten.

* Den største religionen i Tonga er kristendom. Navnet Tonga betyr «den hellige øya».

* Tongas avsidesliggende plassering fører til at landet blir avskåret fra verden dersom det oppstår problemer med den undersjøiske kabelen som kobler tonganerne til internett gjennom Fiji.

* Tonga ble i midten av januar rammet av et vulkanutbrudd fra vulkanen Tonga-Hunga Ha’apai, som ligger på en ubebodd øy 65 kilometer nord for hovedstaden Nuku’alofa.

* Utbruddet førte til en tsunamibølge på 1,2 meter, som skapte omfattende ødeleggelser og førte til at store deler av landet ble oversvømt. To personer er bekreftet omkommet.

* Internettforbindelsen med omverden er brutt som følge av utbruddet og oversvømmelsene, og det kan ta to uker før den er tilbake.

* Vulkanutbruddet førte også til tsunamivarsler i flere andre land og bølger som slo inn over kystlinjer fra Japan til USA.

* New Zealand og Australia har begge sendt overvåkingsfly for å sondere terrenget etter utbruddet. Deler av Tonga er dekket av aske fra vulkanen.

Kilde: NTB