ARKIVFOTO: Leopard 2-stridsvognene er avgjørende for den videre offensiven til Ukraina, ifølge Tom Røseth.
ARKIVFOTO: Leopard 2-stridsvognene er avgjørende for den videre offensiven til Ukraina, ifølge Tom Røseth. Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP
Ingen stridsvogn-løfte til Ukraina:

– Ekstremt viktig i den videre kampen

Vesten er enige om en ny stor våpenpakke til Ukraina, men denne inneholder ikke moderne stridsvogner.

Fredag har mer enn 50 land diskutert våpenstøtte til Ukraina på Ramstein-basen i Tyskland.

Det var særlig knyttet spenning til om Tyskland ville godkjenne donasjon av Leopard-stridsvogner, som står øverst på Zelenskyjs ønskeliste, men dette skjedde ikke.

– Det blir mer åpenbart for hver dag som går at det må tas en beslutning angående leveranser av stridsvogner, sier Zelenskyj etter møtet fredag.

– Vil komme på defensiven

Uten stridsvognene vil ikke Ukraina klare å ta tilbake flere okkuperte områder, ifølge hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth.

– Da vil de nok komme på defensiven langs frontlinjen, etter å ha vært på offensiven siden i sommer. Vi ser tegn på at de mister terreng rundt Bakhmut, sier Røseth til TV 2 Nyheter fredag.

– Det er klart at pansrede kjøretøy, som de nå får mye av, men også stridsvogner er ekstremt viktig i den videre kampen. For de begynner å bli tomme for det de har.

Røseth peker på at det er forskjellige holdninger i Europa når det kommer til våpenstøtte til Ukraina. Flere allierte land har de tyskproduserte Leopard-stridsvognene og vil gi dem til Ukraina. Men det er Tyskland som må godkjenne donasjonene.

– Det er i hvert fall et veiskille her, hvor Vesten enten må gire opp eller se at territorier tapes i Ukraina. Så hvis Europa fortsatt ønsker å støtte, er det også viktig å bidra med tilstrekkelige maktmidler, slik at Kyiv kan fortsette denne kampen og kanskje ta tilbake det som Russland har tatt siden februar i fjor, sier Røseth.

USA: Ukraina bør vente med nye angrep

Ukraina bør avvente en større offensiv mot Russland i okkuperte områder, sier en høytstående tjenestemann i USAs presidentadministrasjon til nyhetsbyrået Reuters.

USA mener Ukraina bør vente til de siste våpenforsyningene fra USA er på plass og mer soldattrening er gitt, sier tjenestemannen.

USAs forsvarssjef Mark Milley uttalte også fredag at det vil bli «veldig vanskelig» for Ukraina å presse russiske styrker ut av landet i løpet av 2023.

USA har lovet en rekordstor pakke militær bistand til Ukraina med verdi på 2,5 milliarder dollar, varslet forsvarsminister Lloyd Austin etter toppmøtet i Ramstein.

Han ville heller ikke kritisere Tyskland for sin motvilje til å donere stridsvogner til Ukraina.

– Tyskland har bidratt veldig mye, sier Austin.

– Tyskland er en pålitelig alliert, de har vært det veldig lenge, og de vil være det i fremtiden, skryter amerikaneren.

Mer innhold fra TV 2