Abrams-stridsvogner:

Ekspert: – Burde sendt dem for lenge siden

USA sender 31 Abrams-stridsvogner til Ukraina, verdt 400 millioner dollar.

I lang tid har ukrainerne bedt om tung skyts fra USA og Nato. Fra førstnevnte ønsker Ukraina seg M1 Abrams-stridsvogner.

Onsdag ettermiddag, klokken 17 norsk tid, bekrefter president Joe Biden at USA at vil styrke våpenbistanden.

De sender totalt 31 Abrams-stridsvogner, bekrefter president Joe Biden onsdag klokken 18.05 norsk tid.

Abrams-stridsvogner beveger seg i posisjon for en stor øvelse i Kuwait-ørkenen, 20 miles fra den vestlige grensen til Irak, søndag 15. desember 2002. Foto: AP Photo/ Adam Butler
Abrams-stridsvogner beveger seg i posisjon for en stor øvelse i Kuwait-ørkenen, 20 miles fra den vestlige grensen til Irak, søndag 15. desember 2002. Foto: AP Photo/ Adam Butler

Budskapet er tydelig: USA skal stå skulder til skulder med Europa, og ikke minst Ukraina.

– Putin ventet at vår støtte til Ukraina ville smuldre opp med tiden. Han tok feil. Vi er fremdeles like forente som før. Disse stridsvognene er et bevis på dette, sier Biden.

Kort tid før, på Dagsnytt 18, bekreftet også forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) at Norge vil sende stridsvogner til Ukraina.

En leveranse kan ta tid

Den pensjonerte generalløytnanten Arne Bård Dalhaug har har bred erfaring med å tolke krigføring.

Han har også erfaring med Abrams-stridsvognen og har sett den med egne øyne mange ganger.

– Jeg synes ikke det er en stor greie, og USA burde sendt dem for lenge siden. Det har blitt til en stor greie, nettopp fordi det har vært så mye nøling rundt dem, sier Dalhaug til TV 2.

JOBBET MANGE ÅR I UKRAINA: Den pensjonerte generalløytnanten Arne Bård Dalhaug har bred erfaring med å tolke krigføring. Foto: Erlend Aas / NTB.
JOBBET MANGE ÅR I UKRAINA: Den pensjonerte generalløytnanten Arne Bård Dalhaug har bred erfaring med å tolke krigføring. Foto: Erlend Aas / NTB.

Den store usikkerheten i dette regnestykket, er tidsperspektivet. For det er flere ting som må være på plass før ukrainerne kan anvende de nye våpnene:

  • Stridsvognene må fraktes til et Nato-land som grenser ved Ukraina, som Polen. Her vil ukrainerne måtte ta imot vognene.
  • Ukrainske styrker må dernest trekkes bort fra frontlinjen og få opplæring i samtlige nye våpensystem.
  • Før stridsvognene anvendes, må ukrainerne også opprette logistikklinjer, som blant annet mater de nye systemene med deler og ammunisjon.

Abrams-stridsvognen krever dessuten mye vedlikehold, og de krever mye drivstoff. Derfor må det bygges opp lagre som kan følge vognene.

– En forsendelse av Abrams-stridsvogner vil kreve lang opplæringstid før man kan bruke dem effektivt. Det er en hel kjede som må på plass før bruk, sier den pensjonerte generalløytnanten.

USAs flaggskip

M1 Abrams er med sin voldsomme slagkraft, flaggskipet i det amerikanske kavaleriet.

Med jetmotor, spesialpanser og sin 120 millimeter store kanon er den sofistikerte stridsvognen, amerikanernes primære bakkekampsystem.

LAGER: USA har mange stridsvogner av typen Abrams. Foto: WOJTEK RADWANSKI / NTB.
LAGER: USA har mange stridsvogner av typen Abrams. Foto: WOJTEK RADWANSKI / NTB.

Tidligere forsvarssjef og pensjonert general Sverre Diesen sier at sammenlignet med tyskproduserte Leopard-2, som flere Nato-medlemmer vil gi Ukraina, er Abrams en enda mer krevende modell å bruke.

– Dette er veldig krevende systemer og holde i drift operativt.

Det er én av årsakene til at det amerikanske forsvarsdepartementet har vært skeptisk til å inkludere Abrams i våpenpakken til ukrainerne.

– Jeg kan forstå at amerikanerne har hatt noe reservasjoner. Ikke fordi ukrainerne ikke vil være i stand til å håndtere våpnene selv, men fordi det ikke vil ligne på det forsvarsmateriellet ukrainerne kjenner fra før.

Men det er ikke det eneste grunnen til Pentagons reservasjoner.

For da brigadegeneral Patrick Ryder, pressetalsmann for Pentagon, omtalte muligheten for en amerikansk stridsvogn-støtte, var han tydelig på at amerikanerne ikke vil bistå med vedlikehold over tid.

ABRAMS: USAs flaggskip Abrams er nå en del av våpen-buffeten ukrainerne får tilgang på. Foto: Adam Butler / AP Photo
ABRAMS: USAs flaggskip Abrams er nå en del av våpen-buffeten ukrainerne får tilgang på. Foto: Adam Butler / AP Photo

Sender et sterkt signal

Det har også vært snakk om at USA må sende bergingsvogner sammen med stridsvognene, for å kunne trekke dem løs dersom de kjører seg fast eller om de kjører av veien.

– Alt i alt er det et stort apparat som må på plass. Det er fullt mulig, men det vil ta tid, sier tidligere generalløytnant Dalhaug.

– Jeg mener det er helt riktig å gjøre. Det signaliserer at USA er med på leveransen, som har både en praktisk verdi og en symbolverdi.

Dalhaug mener Biden vil sende stridsvogner for å signalisere at Europa ikke står alene i dette, men sier det er en liten bakke å komme seg opp før de eventuelt er på plass.

– Dersom krigen trekker ut, så er det mer enn nok tid til å fylle på med amerikanske stridsvogner - og USA har mange av dem, sier han.

Et samlet Nato

Flere ledere i Kongressen har tidligere gitt uttrykk for USA må sende stridsvogner til Ukraina, utelukkende for å sørge for at Tyskland går med på å sende sine.

Ifølge tyske medier gjorde den tyske regjeringen det klart at det bare blir aktuelt å sende Leopard 2-stridsvogner dersom USA bidrar med Abrams M1-stridsvogner.

Tyskland bekreftet onsdag at de sender Leopard-stridsvogner til Ukraina.

Ifølge talsperson Steffen Hebestreit for den tyske regjeringen er målet å opprette to bataljoner med Leopard 2-stridsvogner i Ukraina.

En slik bataljon består vanligvis av 56 stridsvogner, samt mye annet materiell og et betydelig antall soldater i støttefunksjoner.

– Jeg hørte nettopp disse viktige avgjørelsene i en samtale med Olaf Schulz. Jeg er oppriktig takknemlig overfor kansleren og alle våre venner i Tyskland, svarte den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj – som for øvrig fyller 45 år onsdag.

Tyskland har også åpnet for at andre land kan be om tillatelse om å sende våpensystemet til Ukraina.

Kort tid etter melder flere andre land, deriblant Nederland og Spania, at de er klare til å sende egne Leopard 2-vogner for å hjelpe ukrainerne. Også Norge vil sende stridsvogner til Ukraina.

Først ut var derimot derimot Polen og Storbritannia. Sistnevnte sender også stridsvogner av typen Challenger 2 til Ukraina.

Vekker russisk bekymring

Det at Tyskland valgte å sende egne stridsvogner av typen Leopard 2, tror tidligere generalløytnant Dalhaug kom som en stor overraskelse på Russland.

– Hvordan tror du russerne kommer til å reagere nå?

– De kommer nok til å hyle og skrike slik som de gjør nå, men de har ikke noe spesielt å reagere med som de ikke allerede har brukt, sier den pensjonerte generalløytnanten, og legger til:

– Etter min mening, så er det en meget, meget stor bekymring i Russland rundt disse forsyningene.