Eitan (12) løslatt

Elleve gisler ankom mandag kveld Israel etter 52 dager i fangenskap på Gazastripen.

LØSLATT:  12 år gamle Eitan Yahalomi er blant gislene som ble løslatt mandag. Foto: HOSTAGES AND MISSING FAMILIES FORUM
LØSLATT:  12 år gamle Eitan Yahalomi er blant gislene som ble løslatt mandag. Foto: HOSTAGES AND MISSING FAMILIES FORUM

Elleve gisler som Hamas holdt på Gazastripen er nå løslatt og har ankommet israelsk territorium, melder Israel mandag kveld.

Ifølge Statsministerens kontor er det åtte barn og tre personer over 18 år som er løslatt. Overleveringen ble gjort gjennom Røde Kors.

Kidnappet

Listen over gisler som ble løslatt i mandag kveld inkluderer ifølge Haaretz 12 år gamle Eitan Yahalomi. Faren ble skutt av Hamas 7. oktober, og det er antatt at han fortsatt sitter som gissel.

TV 2 møtte guttens bestemor i Israel få dager etter angrepet. Reportasjen kan du se her:

Blant gislene er også moren Sharon Aloni og hennes to tvillingdøtre Emma og Yuli (3). Sharons ektemann og svoger holdes fremdeles fanget av Hamas.

Ifølge BBC søkte familien ly i et tilfluktsrom 7. oktober. Hamas satt fyr på boligen, og familien ble kidnappet da de forsøkte å flykte fra flammene.

– Emma er et åpenhjertig og fantastisk barn, full av kjærlighet. En ekte kibbutz-jente som foretrekker å leke med lastebiler og verktøy fremfor dukker, skriver støttegruppen for gislenes familie i en uttalelse.

LØSLATT: Tvillingjentene Emma og Yuli (3). Foto: Privat
LØSLATT: Tvillingjentene Emma og Yuli (3). Foto: Privat

Søsteren Yuli beskrives som sjenert, men skal i ukene før kidnappingen ha åpnet seg mer opp for verden rundt seg.

Palestinere løslates

En talsmann for utenriksmyndighetene i Qatar, som har bidratt i gisselforhandlingene, sier gislene inkluderer tre franske statsborgere, to tyskere og seks argentinere.

Haaretz skriver at alle de løslatte personene bodde i samme Kibbutz.

I bytte mot frigivelsen av de elleve israelske gislene, vil 33 palestinske borgere løslates fra israelsk fangenskap. Ifølge en talsperson for Qatars utenriksdepartement er de 33 palestinske fangene også kvinner og barn.

Det sitter mer enn 8000 palestinere i israelske fengsler. Tallet inkluderer både barn og personer fengslet uten dom. Amnesty og Redd Barna er blant dem som har kritisert forholdene fangene lever under.

Våpenhvile forlenges

Overleveringen skjer samme dag som at våpenhvilen på Gazastripen utvides med to dager som følge av en ny avtale om fangeutveksling mellom Israel og Hamas.

Ifølge egyptiske myndigheter, som har deltatt i forhandlingene, vil forlengelsen inkludere en utvekslingsavtale hvor 20 israelske og 60 palestinske fanger blir løslatt.

Israelske myndigheter har foreløpig ikke uttalt seg om den nye avtalen.