OPPTØYER: Egyptiske soldater vokter en kirke som ble satt fyr på etter sammenstøtet mellom kristne og muslimer i Kairo lørdag kveld. (Foto: Khalil Hamra/Ap)
OPPTØYER: Egyptiske soldater vokter en kirke som ble satt fyr på etter sammenstøtet mellom kristne og muslimer i Kairo lørdag kveld. (Foto: Khalil Hamra/Ap)

Egypt vil ha militært rettsoppgjør etter sekterisk vold

I alt 190 personer er arrestert etter sammenstøtet mellom kristne og muslimer i Kairo i helgen. Nå har egyptiske myndigheter bestemt at alle skal stilles for en militær domstol.

Landets øverste militærråd kunngjorde søndag at den militære rettforfølgelsen er ment å skremme alle som tenker på å «leke med dette landets potensial».

– Svært alvorlige farer

I en uttalelse på sin egen Facebook-side skriver rådet også at det vil opprette en komité som skal vurdere hva slags skader lørdagens kamper har gjort. Alle eiendommer og gudshus skal repareres slik at de blir i samme stand som før angrepene.

Rådet understreker også at Egypt er inne i en periode der «svært alvorlige farer» truer landet, og det ber om at alle samfunn i Egypt - revolusjonens ungdom, de nasjonale styrkene og religiøse ledere blant både kristne og muslimer - «står som en mur mot ethvert forsøk som det ondes og mørkets krefter gjør for å ødelegge det nasjonale byggverket».

Utsatte reiser

Avgjørelsen er tatt av Militærrådet, som overtok makten midlertidig da president Hosni Mubarak gikk av som følge av de store demonstrasjoner mot regimet tidligere i år. Planen er at rådet styrer landet fram til en ny nasjonalforsamling og president kan overta etter høstens valg.

Statsminister Essam Sharaf har dessuten utsatt en reise til Bahrain og De forente arabiske emirater, opplyser egyptisk fjernsyn.

I tillegg til at ti personer ble drept, ble 144 personer såret i sammenstøtet.

Kampene brøt ut lørdag kveld etter at ytterliggående islamister hadde marsjert til en koptisk kirke for å kreve at en kvinne som angivelig ønsket å konvertere til islam, ble satt fri. De 500 salafistiske islamistene mente at kvinnen ble holdt som gissel inne i kirken.

Leilighet antent av brannbomber

Utenfor kirken kastet kristne og muslimer steiner på hverandre. Muslimene kastet også brannbomber, som antente en leilighet i nærheten av kirken.

Ifølge en lokal prest, fader Hermina, var de døde koptere som ble skutt av salafistene. En av dem lå på det blodige kirkegulvet mens sårede ble hentet inn for å få legebehandling.

Kristne egyptere strømmet deretter til den amerikanske ambassaden i Kairo der de krevde å møte ambassadøren for å diskutere det de mener er diskriminering av kristne i Egypt.

Under demonstrasjonene på Tahrir-plassen tidligere i år sto ulike religiøse og politiske grupperinger sammen for å kreve president Hosni Mubaraks avgang. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2