Druseren Jumblatt gir viktig støtte til Hizbollah

Mandag skal libanesiske politikere starte forhandlinger om en ny regjering. Landets druserleder Walid Jumblatt lover støtte til Hizbollah.

Jumblatts støtte er avgjørende for hvem som kommer til å danne Libanons nye regjering, sjiamuslimske Hizbollah eller sunnimuslimske Saad al-Hariri. Jumblatts gruppe i nasjonalforsamlingen har i alt elleve representanter, men ikke alle tilhører partiet hans, og det er usikkert om alle deler gruppelederens syn.

Hizbollah trakk seg nylig ut av samlingsregjeringen og vil ikke at en ny regjering ledes av Hariri, som er fungerende statsminister.

Men Hariri har varslet at han ikke bøyer seg for Hizbollahs krav og stiller nok en gang som kandidat til statsministerposten.

Saad al-Hariri er sønnen til Rafiq Hariri, forretningsmannen og eks-statsministeren som ble drept i et bombeattentat i Beirut i 2005. Hizbollah mistenkes for å være innblandet i drapet og er sterkt imot en FN-ledet etterforskning.

Etterforskningen støttes imidlertid av Hariri, og det er nettopp denne saken som har splittet regjeringen og kastet Libanon ut i en ny politisk krise. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2