Prisene steg uventet mye i USA i august, og i går kom rapporten. Dermed sank kursene, først i USA og så i Asia. Foto: John Minchillo
Prisene steg uventet mye i USA i august, og i går kom rapporten. Dermed sank kursene, først i USA og så i Asia. Foto: John Minchillo

Dominoeffekt etter børsfall i USA

Amerikanske aksjer stupte etter at augusttallene viste at inflasjonen var verre enn forventet. Det førte til at Asia-børsene åpnet i minus onsdag.

Markedet har hatt sin verste dag siden 2020, skrev The Wall Street Journal etter at børsen stengte tirsdag. Etter hvert som børsene i Asia åpnet, forplantet de røde tallene seg videre.

Se tallene i bunnen av saken

Uventet prisstigning

I USA er renten for låntakere høy, og nå svinner håpet om at den kan lettes. Årsaken er den økende inflasjonen, skriver Reuters. Prisene stiger raskere enn markedet hadde forventet.

Investorer som hadde antatt at tirsdagens augusttall skulle vise en lettelse i inflasjonen og en mulighet for å sette ned renten, snudde da tallene kom. Det er mye av grunnen til det brutale fallet.

– Utover dagen virket det som bekymringen for hva som skjer i neste rentemøte økte. Bekymringen er at renten kan bli økt enda mer enn tiddligere forutsatt, sier Greg Bassuk, leder i AXS Investments New York til Reuters.

– Med det utgangspunktet øker sannsynligheten for at vi får nedgangstider i økonomien, avsluttet han mørkt.

Også oljeprisene ble rammet etter inflasjonsnyheten, skriver Reuters. I tillegg er Kina, verdens nest største oljekonsument, igjen rammet av koronautbrudd.

Asia-børsene åpnet med nedgang

Handelsdagen på børsene i Asia åpnet med nedgang onsdag etter det kraftige fallet i USA tirsdag kveld.

Nikkei-indeksen i Tokyo falt 2,8 prosent i den tidlige handelen onsdag, mens Sydneys S&P/ASX 200-indeks gikk ned 2,5 prosent. I Seoul hadde Kospi-indeksen et fall på 2,6 prosent.

I Hongkong åpnet handelsdagen med en nedgang for Hang Seng-indeksen på 2 prosent. Nedgangen i Shanghai og Shenzhen ble noe mindre, henholdsvis 0,9 og 1,1 prosent.

Størst var fallet på den teknologidominerte Nasdaq-børsen, der hovedindeksen var falt hele 5,2 prosent ved stengetid.

Tallene fra USA

USA hadde tirsdag sin verste handels dag siden juni 2020. Det skjedde etter nyheten om at inflasjonen i landet fortsatt er høyere enn ventet. Industriindeksen Dow Jones falt 3,9 prosent, mens den bredere S&P 500 endte dagen 4,3 prosent lavere.

Relatert

Mer innhold fra TV 2