dk-valg-prester - Dansk avis: Danske prester stemmer til venstre

Mer enn halvparten av Danmarks prester vil stemme på venstresiden ved valget på ny nasjonalforsamling om to uker, viser en meningsmåling.

Målingen er utført av avisa Kristeligt Dagblad og viser at det foretrukne partiet blant de danske prestene er Radikale Venstre, som får nesten 25 prosents oppslutning. Nummer to er Socialdemokraterne med 14 prosent. Til sammen får den røde blokken, der også Socialistisk Folkeparti (SF) og partiet Enhedslisten inngår, 52 prosents oppslutning i målingen.

Nestleder i De radikale, Morten Østergaard, mener partiet hans deler verdier med svært mange prester når det gjelder mangfold, toleranse og åpenhet.

Men den store støtten den røde blokken, som venstresiden kalles i Danmark, får blant landets prester vekker forbauselse hos Britta Schall Holberg, politiker i regjeringspartiet Venstre og medlem i folketingets kirkekomité.

- Det forundrer meg at prester vil stemme på partier som ønsker å skille stat og kirke. Det kan skyldes at prestene ikke har tenkt nøye igjennom sine valg, tror hun.

Men valgforsker ved Aalborg Universitet, Ditte Shamshiri-Petersen mener verdipolitikk er viktigere enn kirkepolitikk for prestene ved årets valg. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2