dk-grensekontroll - Dansk grenseargumentasjon smuldrer opp

Danmarks skatteminister mener seks andre medlemsland i EU har samme grensekontroll som Danmark nå innfører. Det avviser alle de seks landene.

Danmark har fått massiv kritikk i EU for å gjeninnføre full grensekontroll mot andre medlemsland i EU som et ledd i kampen mot kriminalitet. Slik grensekontroll truer den frie bevegelsen i EU, mener kritikerne.

Den danske regjeringen har forsvart seg med at dens grenseplaner ikke strider mot EUs regler, og at andre EU-land har lignende grensekontroll. Ifølge skatteminister Peter Christensen har de seks landene Litauen, Tyskland, Sverige, Finland, Polen og Portugal alle døgnbemannede grenseoverganger.

Nå avviser alle de seks landene dette overfor Morgenavisen Jyllands-Posten. Ifølge opposisjonspartiet Socialdemokraternes finanspolitiske talsmann Morten Bødskov kan saken få følger for finansministeren.

- Det er en alvorlig sak når de opplysninger vi har fått, øyensynlig ikke har hold i virkeligheten, sier han til Jyllands-Posten.

Forslaget om å innføre «permanent og systematisk» tollkontroll ved landets grenser ble vedtatt i Folketinget tirsdag. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2