Discovery drar hjem

Romferja Discovery har skalket lukene og kobler seg løs fra den internasjonale romstasjonen tirsdag.

Da er en halvannen uke lang tur over. Med seg opp til romstasjonen ISS hadde Discovery over sju og et halvt tonn utstyr og mannskap til erstatning for astronauter som skal hjem.

Discoverys tur til romstasjonen er den 30. turen i rekken hvor romferja er blitt brukt til å bringe forsyninger til det internasjonale fellesskapet ISS. Ferden er også Discoverys 37. tur i rommet.

Med seg opp i rommet hadde Discovery vanlige forsyninger som mat, vann, drikke og klær, men også uvanlige ting som genmanipulerte mus (til forsøk), et nytt soverom og en tredemølle. Tredemølla er spesialbygget for å virke i det vektløse rom. Trimapparatet er bygget inn i et spesielt fjærbelastet chassis for ikke å forstyrre eksperimentene med mikrogravitasjon som foregår om bord i romstasjonen.

Hvis alt går etter planen skal Discovery lande ved Kennedy Space Center i Florida torsdag.

Den neste forsyningsturen til romstasjonen skal skje allerede i oktober. På ny er det romferja Discovery som skal gjøre jobben. Denne gangen skal det flys vitenskapelige eksperimenter opp, og romferja skal bytte ut deler av mannskapet. Denne turen er den siste turen der romferja brukes for å bytte ut mannskaper på romstasjonen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2