HYLLER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) hyller Dronning Elizabeth og sender varme tanker til alle berørte. Foto: Martin Leigland / TV 2
HYLLER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) hyller Dronning Elizabeth og sender varme tanker til alle berørte. Foto: Martin Leigland / TV 2

– Det står stor respekt av dronningens livsgjerning

Dronning Elizabeth II døde torsdag. Norske politikere hyller dronningen etter bortgangen.

Saken oppdateres.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) viser til dronningens 70 år på tronen.

– En historisk epoke og et langt liv i tjeneste for Storbritannia er slutt. Det står stor respekt av dronning Elisabeths livsgjerning, skriver han i en SMS til TV 2.

Han kondolerer til alle berørte.

– I syv tiår år har hun representert kontinuitet og samhold, også i det nære forholdet mellom våre to land og våre kongefamilier. Våre varmeste tanker går nå til de mange i Storbritannia og i Samveldet av nasjoner som har mistet en kjær monark, og til dronningens nære familie.

– Stor sorg

– Det er med stor sorg vi alle mottar nyheten om at Dronning Elizabeth II av Storbritannia har gått bort, skriver Erna Solberg (H) på Facebook.

Hun viser til at dronning Elizabeth tok over tronen bare 25 år gammel etter at hennes far, Kong Georg VI, døde av kreft.

– I over 70 år har hun vært på tronen, og bidratt stort til kontinuitet i en verden som har endret seg raskt og radikalt.

– Dronning Elizabeth har bidratt til stolthet i lykkelige stunder og til samhold i urolige tider. Både innenfor og langt utenfor Storbritannias grenser. Jeg vil si at hun på en måte har vært hele verdens dronning og trygge bestemor.

Til TV 2 forteller Solberg om møtet med dronningen på Buckingham Palace.

– Jeg opplevde henne som kongelig og distansert på en måte, samtidig så hadde hun et skarpt blikk og en tydelig humoristisk sans.

Solberg tror det er mange utenfor Storbritannias landegrenser som har stor respekt for dronningen og det hun har symbolisert for mange.

– Jeg tror vi først og fremst skal gi uttrykk for den takknemligheten jeg tror vi alle føler, også vi som er opptatt av Storbritannia og ikke har henne som dronning, men som har respekt for den jobben hun har gjort i alle disse årene, sier hun.

Her møter Høyre-lederen Dronning Elizabeth i desember 2019. Foto: Yui Mok / AP
Her møter Høyre-lederen Dronning Elizabeth i desember 2019. Foto: Yui Mok / AP

– Veldig lei meg

Også NATO-sjef Jens Stoltenberg kondolerer.

– Jeg er veldig lei meg for å høre om dronning Elizabeth II. I mer en 70 år har hun vist uselvisk lederskap og vært i offentlig tjeneste, skriver han på Twitter.

Stortingspresident Masud Gharahkhani utrykker sin kondolanse på Twitter, og peker på dronningens lange tid på tronen.

– Hun har vært statsoverhode i mange generasjoner, og har gjennomlevd milepæler i Europas og verdens historie. Hennes imponerende innsats vil ikke bli glemt. Det britiske og vårt kongehus har historiske og familieære bånd, som vi i Norge vil huske. Hvil i fred.

Mer innhold fra TV 2