– Det er ikke over
Over seks hundre jordskjelv ble registrert i magmatunnelen på Island i natt.

Håkon Broder Lund (33) har bodd på Island i ti år der han har studert geologi. Han befinner seg i Reykjavik, men følger situasjonen i Grindavik tett.
– Magma har størknet i deler av sprekken der magma strømmer inn i sprekken lengre nord-øst i sprekken. All aktivitet er langs samme sprekk, og skjer det et utbrudd, skjer det langs sprekken. Dersom det skjer, er det mest sannsynlig rett utenfor bysonen i nord øst, sier Lund.

– Vet ikke om vi noen gang kan reise hjem

Magma er når det er i skorpen, lava når det kommer på overflaten, ifølge Lund.
Totalskadd
Tettstedet Grindavik har vært evakuert siden 10. november.
– Mange hus i Grindavik er totalskadd. Deler av bakken har sunket med én meter, og hus er revet i to, sier Lund.
Ifølge Lund var det målt 60 prosent sannsynlighet for utbrudd før helgen, 40 prosent på mandag og nå er det nede i 30 prosent.

Tirsdag utløste det høye nivået av svoveldioksid i lufta alarm.
Da ble knapt 100 av Grindaviks innbyggere evakuert fra tettstedet, som de bare hadde fått komme tilbake til en kort stund for å hente ut eiendelene sine.

– Et tidsspørsmål
Lund forteller at tettstedet muligens kan være stengt i en måned, om ikke lengre.
– Det har lenge vært spekulert i hva som vil skje med Grindavik. På grunn av skadene må flere hus bygges på nytt, om det skal bygges i Grindavik er usikkert.

– Kan bli det største på 240 år
Det sies at denne hendelsen er den verste naturkatastrofen i landet på 50 år.
– Dette kommer til å fortsette de neste 50-100 årene, det er bare et tidsspørsmål før det kan skje lignende hendelser i dette området, sier Lund.

Ikke fri ferdsel
Videre forteller han at innbyggerne blir kontaktet systematisk av politiet og blir gitt et tidspunkt de kan komme for å hente, slik at alle ikke kommer samtidig.
– Det er enda ikke fri ferdsel inn til Grindavik, sier Lund.

Fikk tre minutter til å hente det viktigste
– Innbyggerne får litt rom da det mest sannsynlig vil være stengt for å komme seg hjem i nærmeste fremtid, fortsetter han.

De evakuerte innbyggerne har alle fått midlertidige hjem.
– Røde kors sitt hjelpesenter er stengt, folk slipper å sove på feltsenger. Ulike utleiefirmaer har ordnet lik at beboerne kan bo i midlertidige hytter og hus, sier Lund.
I flere dager har det vært ventet et vulkanutbrudd på halvøya Reykjanes, der blant annet flyplassen Keflavik og de varme kildene ligger.