Desperate rednings- mannskaper til TV 2: – Vi trenger hjelp
ISTANBUL, TYRKIA/BERGEN/OSLO (TV 2) – Flere hundre familier er begravet i ruinene, sier redningsarbeider i De hvite hjelmene i Nord-Syria til TV 2, Ammar Salmo. Han beskriver redningsarbeidet som ekstremt krevende.
Redningsmannskaper i de jordskjelvrammede områdene i Tyrkia og Syria jobber nå på spreng for å få hentet ut mennesker som har blitt begravet i de sammenraste husene.
Flere tusen bygninger har rast sammen, og redningsarbeidet er omfattende. Jordskjelvet skjedde på verst tenkelige tidspunkt; Midt på natten, mens de fleste var hjemme og sov, og i en kald vintermåned.
Situasjonen er svært uoversiktlig.

Klokken 22.55 er det bekreftet mer enn 3800 døde. (her oppdateres tallene kontinuerlig).
Frykter et kraftigere skjelv
– Vi har satt inn alt vi har av ressurser, men det er likevel ikke nok, sier Ammar Salmo, som er medlem i sivilforsvarsgruppen De hvite hjelmene nord i Syria, på telefon fra Idlib.
Det er så mange sammenraste bygninger at de må prioritere hardt i redningsarbeidet, og sette inn innsatsen der de hører rop fra folk inne i ruinene, forteller han.
Se spesial: Vekket av katastrofen
Samtidig forteller han om store utfordringer i redningsarbeidet.
Nordmannen Shadi Alnakshi (33) er på ferie i Gaziantep i Tyrkia som ligger nær episenteret for jordskjelvet.
– Tyrkiske myndigheter har sendt ut varsel til alle her om at det kan komme et nytt skjelv, mellom 17 og 19 tyrkisk tid, sier Alnaqshi til TV 2.
Det innebærer mellom 15 og 17 norsk tid.
– Det kan kanskje være det siste, men det kan kanskje også være kraftigere. De sier at det kan være 8,5 i styrke, forteller han.

Alnakshi evakuerte bygget han bor i da jordskjelvet kom i natt. Nå sitter han i en moské sammen med 2-300 andre personer som ikke har et hjem å gå til.
– Jeg har ikke sovet i hele natt. Jeg tror jeg er i nødmodus. Vi har forlatt leiligheten uten å huske noen ting. Da jeg gikk fra leiligheten, så jeg en liten jente. Jeg tok henne i hånden og gikk ned med henne. Familien hennes bor i samme bygg, men hun klarte ikke å finne dem.
Hjalp en liten jente ut
I panikken hadde familien, som har flere barn, mistet oversikten. Takket være Shadi og broren Ahmad Alnakshi ble den lille jenta og familien hennes gjenforent.
– Klokken 13 gikk jeg for å hente jakke og datamaskin. Da jeg gikk for å hente det, begynte det å skjelve, å riste.
Det var skjelvet på 7,5 som kom. Skjelvet hadde et annet episenter og var så kraftig, at det regnes som et uavhengig skjelv, og ikke et etterskjelv.
Da jeg gikk fra leiligheten, så jeg en liten jente. Jeg tok henne i hånden og gikk ned med henne. Familien hennes bor i samme bygg. Hun klarte ikke å finne dem. Familien hennes trodde at hun hadde kommet ned. De har flere barn, Jeg fant henne i 2. etasje. Jeg bor i 3. etasje.
Shadi Alnakshi forteller at alle som har egen bil, har reist fra byen.
– De som ikke har bil, kan ikke sitte i leilighetene sine, for jordskjelvet var veldig kraftig og veldig mange bygninger er skadet, uten at de har falt ned. Hvis de kommer flere skjelv, vil de ødelagte bygningene trolig også kollapse, sier myndighetene.

Det har snødd hele dagen og er kaldt, opplyser 33-åringen.
– Familien min er i Aleppo i Syria. De er verre rammet, for bygningene i Syria er dårlige etter den 13 år lange krigen. Mange av bygningene der er satt opp uten tillatelser og tåler ikke så mye.
– Forverret en vanskelig situasjon
Ammar Salmo forteller om store utfordringer i redningsarbeidet i Syria.
– Vi mangler blant annet drivstoff til maskinene som brukes til å flytte på ruinene, sier Salmo til TV 2.
De hvite hjelmene var allerede var på oppdrag i Syria da jordskjelvet rammet, på grunn av snøstormen som har herjet i området.

– Dette jordskjelvet kom på verst tenkelige tidspunkt, og forverret en allerede vanskelig situasjon.
Været skaper også problemer i redningsarbeidet etter jordskjelvet. Det er kaldt og vått i de rammede områdene, og det er ventet mye vind fremover.
To skjelv
Jordskjelvet rammet klokken 4.17 mandag morgen lokal tid – ca 2.17 norsk tid. Det første Jordskjelvet ble målt til 7,8 i styrke, og det andre hadde en styrke på 7,5. Det har også vært flere titalls etterskjelv.

Salmo beskriver situasjonen som prekær, og sier de nå trenger alt de kan få av hjelp.
– Hvert sekund teller når det gjelder mulighetene for overlevelsen til de som er i ruinene, sier han.
Millioner av flykninger
Det bor flere millioner flyktninger i de jordskjelvrammede områdene nord i Syria. Mange bor under kummerlige forhold og med lite tilgang på helsehjelp. Det er vanskelig å få ut informasjon fra området.
– Vi har ikke oversikt over hvor mange flyktninger som er rammet av jordskjelvet, sier Salmo til TV 2.
Han sier det tett befolkede området har svak infrastruktur.
– All infrastruktur og veldig mange bygninger er allerede skadet på grunn av all bombingen gjennom år med krig. Helsesektoren er også svak på grunn av dette, de fleste sykehusene har blitt bombet i russiske luftangrep, sier Salmo.
Han sier han mangler ord for å beskrive hvor ille situasjonen er.
– Denne katastrofen er enorm. Vår innsats blir som en dråpe i havet, for omfanget av ødeleggelser er så stort.
Episenteret var cirka 17,9 kilometer under bakken nær byene Gaziantep og Osmaniye, noen mil fra grensen til Syria.
40 etterskjelv
Jordskjelvet varte i omkring ett minutt og ble etterfulgt av over flere titalls etterskjelv, hvorav det sterkeste skjedde mandag ettermiddag og måltes til 7,5.
Man kunne også kjenne skjelvet i Egypt, Libanon. I Damaskus og Beirut løp mange mennesker ut i gatene i frykt for at bygninger skulle rase sammen.
Tyrkia har erklært krisetilstand på nivå fire, som også utløser en oppfordring til verdenssamfunnet om bistand. Flere land har tilbudt sin hjelp, også Norge.