KONGRESSEN: Solen står opp over den amerikanske kongressbygningen valgdagen 8. november 2022. Foto: Samuel Corum/AFP
KONGRESSEN: Solen står opp over den amerikanske kongressbygningen valgdagen 8. november 2022. Foto: Samuel Corum/AFP
Mellomvalget 2022

Derfor kan veien tilbake bli svært vanskelig

Taper Demokratene senatet i år, kan de få en fryktelig vanskelig jobb i 2024, ifølge TV 2s tallknuser.

435 seter i Representantenes hus er på valg, og det samme er en tredel av plassene i Senatet.

Følg valgnatten direkte her, eller på TV 2 Nyheter.

Meningsmålinger og prognoser tyder på solid flertall til Republikanerne i Representantenes hus, mens kampen om Senatet blir adskillig jevnere.

Kamp om setene

TV 2s prognose er før valglokalene stenger, at Demokratene ligger an til å få 49 seter i Senatet, mens 51 går til Republikanerne.

– Hvis demokratene taper senatet i år, vil det bli veldig vanskelig å komme tilbake i 2024, sier tallknuser Terje Søresen til TV 2.

Årsaken til dette ligger i sammensetningen av setene i Senatet som ble valg i 2018, og som dermed er på valg igjen i 2024. Demokratene har ni av disse setene, mens Republikanerne kun har fire seter på valg.

– Republikanerne har veldig få seter som er i fare ved valget i 2024, mens demokratene har mange seter de må kjempe hardt for å forsvare, forklarer Sørensen.

De 13 statene som har sin senator på valg i 2024 er Pennsylvania, Texas, Virginia, West Virginia, Wisconsin, Ohio, Nevada, Montana, Missouri, Michigan, Indiana, Florida og Arizona.

Demokratene trenger minst 50 seter i Senatet for å fortsatt ha kontroll. Visepresident Kamela Harris har avgjørende stemme i en situasjon hvor det er uavgjort i Senatet.

Demokratisk utfordring

Hvis Demokratene taper sitt flertall i ett eller begge kamre i Kongressen, vil det gjøre det vanskeligere for president Joe Biden å få satt sin politikk ut i livet de neste to årene.

Dette er imidlertid vanlig i amerikansk politikk at partiet til den sittende presidenten taper representanter i huset ved mellomvalget.

Det som gjør dette valget spesielt viktig er den politiske polariseringen som blir stadig tydeligere, og ifølge mange eksperter truer demokratiet i USA.