
Der Spiegel: Tyskland sier ja til å sende stridsvogner til Ukraina
Nå blir det lettere for Ukraina å ta tilbake land som Russland har stjålet, sier norske militæreksperter.
– Når de først får dem på plass, og jeg har ikke sett på tidsperspektivet, er det vogner av en helt annen kvalitet enn de har fra før, sier oberstløytnant Palle Ydstebø ved Krigsskolen til TV 2.
Tysklands forbundskansler Olaf Scholz sier omsider ja til å sende tyske Leopard 2-stridsvogner til Ukraina, ifølge Der Spiegel.
– Sjokkneve
Nyheten er ikke bekreftet fra regjeringshold, men fra ukrainsk hold er reaksjonen ikke til å ta tvil av:
– Flere hundre stridsvogner til våre mannskaper – det beste mannskapet i verden. Dette kommer til å bli en skikkelig sjokkneve av demokrati mot autokratiet fra sumpen, sier stabssjef Andrij Jermak ved presidentkontoret i Kyiv via Telegram.
Stridsvognene vil potensielt endre retningen for krigen mellom Russland og Ukraina.

– Dette er helt avgjørende for at Ukraina skal klare å ta tilbake de områdene som er okkupert av Russland, både Øst-Ukraina og Krim, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen til TV 2.
Uten stridsvogner som disse, ville forsøk på å erobre disse områdene i praksis påføre enorme tap på ukrainsk side, sier han.

Tre essensielle skritt gjenstår:
- Beslutningen til Scholz må bekreftes
- Stridsvognene må leveres
- Ukrainske soldater må lære å bruke dem
Enkle å bruke
– Det krever mindre trening enn man skulle tro. De trenger å meste vognene. Sette opp ledelsessystem. Disse er enklere å operere og lettere å betjene, forklarer Ydstebø.
Ukrainerne bruker i dag gamle stridsvogner av russisk og sovjetisk opprinnelse. Brukervennligheten er langt bedre på de moderne stridsvognene som nå kommer.
– Det er også erfarne stridsvognfolk som skal ta disse i bruk. De fleste har allerede brukt stridsvogner i kamp. Ukrainerne har vist seg raske til å ta i bruk nytt utstyr, sier Ydstebø.

Stridsvogner er like godt egnet i forsvar som i angrep, forklarer han.
– Man kombinerer gjerne forsvarslinjer med å ha mobile styrker som støter opp forsvaret med motangrep. Der er stridsvogner svært godt egnet. Man må se på stridsvogner som en del av et kampsystem som består av flere elementer: stridsvogner, infanteri, ingeniører, artilleri og luftvern. Alle er elementer man finner i en moderne hær. De ulike troppartene må jobbe sammen og utfylle hverandre, sier Ydstebø.
Ifølge Hågen Karlsen er det snakk om noen ukers trening for de som skal operere stridsvognene:
– Det mest krevende er å sette det sammen i større avdelinger, og å etablere logistikk og vedlikehold av disse stridsvognene. . De vil nok bruke folk som har erfaring på det. Erfaringsmessig er dette det mest krevende med donasjonene, sier han.
Viktig å få dette før våren
Han er usikker på om det vil ta uker eller måneder før Leopard 2 er i aksjon på slagmarken i Ukraina.
– De må få bygd opp flere avdelinger. Det kan ta helt til våren å gjøre det.

Tom Røseth tror at det vil ta 2-4 måneder før stridsvognene og det nødvendige mannskapet er klar til kamp sammen.
– Men det er mulig å forsere prosesser om beslutninger fattes raskt fremover. Uansett er det viktig å ha dette på plass til våren, da det ryktes at det kan komme en ny russisk offensiv, sier hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth, til TV 2.
Ukraina ser uansett ut til å få enorm hjelp fra Vesten nå.
Kommer fra USA også
I tillegg til at Tyskland både vil sende stridsvogner selv og samtidig sier ja til andre land som vil sende Leopard 2-vogner, ser det også ut til at USA stiller opp med et betydelig antall Abrams M1-stridsvogner.
Det melder iallfall både Wall Street Journal og Reuters.
Amerikanske tjenestemenn opplyser at en kunngjøring kan ventes i løpet av denne uken.