BILLIG: Innbyggerne i Feldheim har gått sammen om å lage sin egen strøm. Foto: Michael Sohn / AP / NTB
BILLIG: Innbyggerne i Feldheim har gått sammen om å lage sin egen strøm. Foto: Michael Sohn / AP / NTB

Den lille landsbyen som står imot strømkrisen alene

Mens de fleste i Europa fortviler over skyhøye strømpriser, kan innbyggerne i Feldheim sove rolig.

Hvis man kjører en times tid sørvestover fra Berlin, kommer man til en liten landsby som heter Feldheim. Den er lett å kjenne igjen, der den bader i vindmøller.

Hit kommer det besøkende fra hele verden, for å lære om det innbyggerne har klart.

– Det skyldes at vi bruker de ressursene vi har lokalt og ikke er avhengig av olje eller gass fra Russland eller den arabiske verden, sier ordfører Michael Knape til Deutsche Welle.

Feldheim kjøper nemlig ikke strøm. Strømmen produseres der, i den lille landsbyen med så få innbyggere at den ikke engang har en Wikipedia-side.

Startet allerede i 1995

Den har imidlertid en side for kraftselskapet som landsbyen har startet. Der kan vi lese at Neue Energien Forum Feldheim har 55 vindmøller og 9844 moduler i solcelleparken.

Det startet med fire, helt tilbake i 1995.

Ingeniørstudent Michael Raschemann var sammen med kona Doreen på jakt etter et sted hvor de kunne satse på fornybar energi. Det flate og ofte vindfulle terrenget i Feldheim var ideelt.

– Vi lette etter et sted innenlands som hadde gode vindforhold. Det fant vi her, forteller Doreen Raschemann.

Selv om noen av de 130 innbyggerne var skeptiske, både til støynivå og påvirkningen på naturen, lot de seg overtale.

– Vi snakket sammen og klarte å finne et kompromiss alle var enige om, sier ordføreren.

Skepsisen forsvant

Fire vindmøller ble bygd, finansiert av ekteparet Raschemann. Så betalte innbyggerne sammen for den femte vindmøllen.

– Så fort folk her begynte å høste fordelene av disse vindmøllene, som jo ikke er så vakre, ble det slutt på praten om de irriterende sidene ved dem, sier innbygger Joachim Schmidt til Deutsche Welle.

SOLCELLER: Landsbyen har satt opp nesten 10.000 solcellemoduler, i tillegg til vindmøllene. Foto: Michael Sohn / AP / NTB
SOLCELLER: Landsbyen har satt opp nesten 10.000 solcellemoduler, i tillegg til vindmøllene. Foto: Michael Sohn / AP / NTB

Noen år senere utvidet landsbyen satsingen til å inkludere biogass, slik at innbyggerne nå også er selvforsynte med varme.

Det største hinderet underveis, var at strømselskapet E.ON nektet å selge eller leie ut strømnettet sitt. Gjennom en investering på 3000 euro fra hver husstand, støtte fra EU og andre kilder, klarte Feldheim å bygge sitt eget strømnett. Det ble slått på i 2010.

Med et eget varmenettverk og et eget strømnettverk, er Feldheim i dag helt selvforsynt.

– Det er helt unikt i Tyskland, sier Doreen Raschemann.

Tjener penger

Allerede i 2015 var produksjonen til Feldheims energiselskap på et slikt nivå at 99 prosent av strømmen kunne selges. Landsbyen produserer i dag nok elektrisitet til 55.000 personer.

Tyskland er, i likhet med mange andre land i Europa, i stor grad avhengig av russisk energi.

Vladimir Putins beslutning om å gå til angrep på Ukraina, helt uprovosert, sanksjonene mot Russland og russernes reaksjon på sanksjonene, har sammen med klimaendringene bidratt til at strøm er blitt vesentlig mye dyrere i Europa det siste året.

Feldheim er skånet for dette. Deres strømkostnader er ifølge Deutsche Welle på bare en tredjedel av det resten av Tyskland betaler.