Demonstranter truer presidenten: – Vi kommer å tar deg på bursdagen din

Tusenvis av demonstranter strømmer til gatene i Minsk i Hviterussland søndag. Hittil er 125 pågrepet.

DEMONSTRERER: Hvitrussiske demonstranter masjerte i Minsk søndag. Foto: AP/NTB Scanpix
DEMONSTRERER: Hvitrussiske demonstranter masjerte i Minsk søndag. Foto: AP/NTB Scanpix

Stemningen i den hviterussiske hovedstaden var spent i forkant av den planlagte demonstrasjonen mot president Aleksandr Lukasjenko søndag ettermiddag.

Uavhengighetsplassen i Minsk er sperret av med metallgjerder mens sikkerhetsstyrker holder vakt, ifølge en reporter fra nyhetsbyrået DPA.

– Vi protesterer likevel i noen deler av byen, sier Maria (33).

125 pågrepet

Kolonner med demonstranter marsjerte gjennom sentrumsgatene, mange med landets første røde og hvite flagg, på vei mot den avsperrede Uavhengighetsplassen. Noen gikk arm i arm midt i byens hovedgate.

Det var også demonstrasjoner i andre byer, blant annet Brest og Grodno.

Da marsjen startet klokka 14, begynte politiet straks å pågripe folk. Fredelige demonstranter ble båret inn i politikjøretøy, mens demonstranter ropte «skam».

Innenriksdepartementet opplyste søndag ettermiddag at 125 var pågrepet og blir siktet for å ha deltatt i ulovlige protester.

Innenriksdepartementet har advart folk mot å delta i ulovlige demonstrasjoner og har truet med å slå dem ned med makt.

STORE STYRKER: Uavhengighetsplassen i Minsk var søndag avsperret av tungt væpnet politi og soldater. Foto: Belsat TV via AP / NTB scanpix
STORE STYRKER: Uavhengighetsplassen i Minsk var søndag avsperret av tungt væpnet politi og soldater. Foto: Belsat TV via AP / NTB scanpix

Den prodemokratiske bevegelsen har ignorert advarslene og sagt at ettersom Lukasjenko fyller 66 år søndag, så bør han forstå at folket er imot ham, og at hans tid ved makten går mot slutten.

– Kom deg ut, vi kommer og tar deg på bursdagen din, ropte noen av demonstrantene.

Putin sendte bursdagshilsen

Den russiske presidenten Vladimir Putin ringte Lukasjenko søndag for å gratulere han med dagen, og invitere den hvitrussiske presidenten til Moskva. Invitasjonen skal være et tegn på støtte fra Kreml, ettersom demonstrantene tyr til gatene i Minsk.

– Det ble bestemt å avholde et møte i Moskva i løpet av de kommende ukene, sa Kreml i en uttalelse etter telefonsamtalen.

«Europas siste diktator»

Lukasjenko har styrt landet i 26 år og ser ikke ut til å ha noen planer om å trekke seg. De to siste søndagene har hundretusener av hviterussere deltatt i demonstrasjonene der de har krevd at mannen som har fått kallenavnet «Europas siste diktator», går av. Fram til nå har politiet ikke aksjonert mot demonstrantene.

De siste dagene har mange journalister mistet presseakkrediteringen i landet, og flere er også utvist.

(©NTB/TV 2)