THRILLERINNSPURT: Utfallet av kampen mellom Raphael Warnock og Herschel Walker kan avgjøre om det er demokratene eller republikanerne som får flertall i Senatet. Foto: Michael M. Santiago / AFP / Brynn Anderson / AP / NTB
THRILLERINNSPURT: Utfallet av kampen mellom Raphael Warnock og Herschel Walker kan avgjøre om det er demokratene eller republikanerne som får flertall i Senatet. Foto: Michael M. Santiago / AFP / Brynn Anderson / AP / NTB
Mellomvalget i USA

Demokratene gjør det bedre enn fryktet

Det er helt åpent hvem som stikker av med flertall i Senatet i USA. Det er fire stater som avgjør, og i én av dem kan det gå mot omvalg.

Demokratene ser ikke ut til å gjøre det så dårlig som de begynte å frykte da valgkampen gikk mot slutten.

Før nattens valg hadde demokratene et knapt flertall i både Representantenes hus og Senatet. For å vinne flertall trengte republikanerne ett ekstra sete i Senatet og fem seter i Representantenes hus.

På forhånd spådde mange eksperter at Demokratene ville tape flertallet i Representantenes hus med stor margin, og at det kunne holde hardt å beholde flertallet i Senatet.

Onsdag morgen ligger det an til å bli republikansk flertall i Representantenes hus. Det er fortsatt for tidlig å si noe om utfallet i Senatet.

Siste nytt fra mellomvalget:

Svært tett

Ifølge TV 2s tallknuser Terje Sørensen er det langt ifra sikkert at vi får noen avgjørelse med det første, og det ligger an til å bli en skikkelig valgthriller.

TV 2s prognoser viser foreløpig dødt løp, med 48 seter til republikanerne og med 48 seter til demokratene. Det gjenstår fremdeles 4 seter.

Disse vinner plass i Senatet

I tillegg til de omtalte vippestatene, er det en rekke mer forutsigbare senatvalg hvor resultatene allerede er klare:

Alabama: Katie Britt (R)

Arkansas: John Boozman (R)

California: Alex Padilla (D)

Colorado: Michael Bennet (D)

Connecticut: Richard Blumenthal (D)

Florida: Marco Rubio (R)

Hawaii: Brian Schatz (D)

Idaho: Mike Crapo (R)

Illinois: Tammy Duckworth (D)

Indiana: Todd Young (R)

Iowa: Chuck Grassley (R)

Kansas: Jerry Moran (R)

Kentucky: Rand Paul (R)

Louisiana: John Kennedy (R)

Maryland: Chris Van Hollen (D)

Missouri: Eric Schmitt (R)

New York: Chuck Schumer (D)

New Hampshire: Maggie Hassan (D)

North Carolina: Tedd Budd (R)

North Dakota: John Hoeven (R)

Ohio: JD Vance (R)

Oklahoma: Jamie Lankford (R)

Oklahoma: Markwayne Mullin (R)

Oregon: Ron Wyden (D)

Pennsylvania: John Fetterman (D)

South Carolina: Tim Scott (R)

South Dakota: John Thune (R)

Uta: Mike Lee (R)

Vermont: Peter Welch (D)

Washington: Patty Murray (D)

Det var på forhånd knyttet stor spenning til utfallet i særlig fem delstater. Arizona, Georgia, Nevada, Pennsylvania og Wisconsin ble utpekt som nøkkelstater i den viktige kampen om Senatet.

Terje Sørensen sier det er for tidlig å spå noe om utfallet i noen av de nevnte statene, men understreker at det er svært tett.

Torsdag morgen ble det kjent at det demokratiske partiet har stukket av med seieren i Pennsylvania. Dermed står Arizona, Georgia og Wisconsin igjen som de avgjørende vippestatene.

I Georgia gjenstår det en million stemmer å telle, og det skiller kun 18.000 stemmer mellom de to kandidatene.

Forvirret? Her står kampen om Senatet:

Arizona

I Arizona ble senator Mark Kelly (D) utfordret av Blake Masters (R). Masters støttes av Donald Trump, og er en av flere republikanske kandidater som nekter å godta utfallet av presidentvalget i 2020.

Problemer med flere av tellemaskinene i deler av delstaten førte til lange køer i Arizona, og republikanerne gikk rettens vei for å utvide åpningstidene til valglokalene.

De fikk derimot ikke gehør, og tidligere president Donald Trump hevdet klusset var et forsøk på å «trette ut» velgerne.

PROBLEMER: Tekniske problemer med tellemaskinene førte til lange køer i Maricopa County i Arizona. Foto: Brian Snyder/Reuters
PROBLEMER: Tekniske problemer med tellemaskinene førte til lange køer i Maricopa County i Arizona. Foto: Brian Snyder/Reuters

Georgia

Georgia ble avgjørende da demokratene tok kontroll over Senatet i 2020, og hadde frem til i natt to demokratiske senatorer.

Tirsdag måtte sittende senator Raphael Warnock (D) forsvare setet mot den tidligere fotballspilleren Herschel Walker (R). Trump-favoritten har hatt en skandaleforfulgt valgkamp, men har likevel fått bred støtte fra partiet.

Valgreglene i Georgia krever at en kandidat må ha minimum 50 prosent av stemmene for å vinne. Dersom verken Raphael Warnock eller Herschel Walker skulle nå 50-tallet, vil det bli arrangert omvalg i desember.

– Problemet er at den uavhengige kandidaten Chase Oliver ligger an til å få 2 prosent. Dermed kan det hende at verken Warnock eller Walker ender opp på 50 prosent, og dermed må vi vente på resultatet, sier tallknuser Terje Sørensen.

Mens utfallet av senatsduellen foreløpig er uklar, kan guvernør Brian Kemp (R) puste lettet ut etter å ha slått utfordrer Stacey Abrams (D).

TETT: Demokratene jubler over tidlige resultater i Georgia, hvor Raphael Warnock får tøff motstand fra Herschel Walker. Foto: Michael M. Santiago/AFP
TETT: Demokratene jubler over tidlige resultater i Georgia, hvor Raphael Warnock får tøff motstand fra Herschel Walker. Foto: Michael M. Santiago/AFP

Nevada

Få amerikanske delstater har blitt like hardt rammet av pandemien som Nevada. Verdens casino-hovedstad Las Vegas har lidd som følge av en nedgang i turisme, og sittende senator Catherine Cortez Masto (D) var på forhånd hardt presset i møte med utfordrer Adam Laxalt (R).

Nevada offentliggjør ingen valgresultater før den siste stemmen er avlagt. Dette er trolig rundt klokken 07 norsk tid.

Derfor er mellomvalget viktig

Mellomvalget vil avgjøre hvilket parti som får flertall i Kongressens to kamre: Representantenes hus og Senatet.

Demokratene vil med flertall kunne gjennomføre politikken til Joe Biden, fordi hans lovforslag da vil få det nødvendige flertallet både i Huset og Senatet.

Republikanerne vil med flertall kunne stanse politikken til Joe Biden, noe som vil gjøre det enklere for Republikanerne å vinne i presidentvalget om to år, fordi de da kan peke på at Demokratene ikke har utrette noe i Det hvite hus.

Republikanerne kan med flertall i tillegg opprette granskinger og høringer som kan skade Demokratene, slik de blant annet gjorde med Hillary Clinton og Benghazi.

FOR OSS I NORGE er mellomvalget også viktig, fordi vi er avhengig av USA for å forsvare landet vårt militært gjennom Nato. Demokratene er for slike internasjonale forpliktelser, mens Republikanerne under Donald Trump har fremstått mindre interessert.

Pennsylvania

Etter at Donald Trump vant i Pennsylvania i 2016, fikk delstaten Joe Biden over mållinjen i presidentvalget fire år senere. Under mellomvalget har senatkampen mellom John Fetterman (D) og Mehmet Oz (R) vært blant landets mest omtalte.

Republikanske Oz er for folk flest mest kjent som TV-legen Dr. Oz, mens John Fetterman har drevet valgkamp i hettegenser.

Demokratens lå lenge an til en overlegen seier, men etter at Fetterman ble rammet av et slag har velgerne uttrykt bekymring for hans evne til å fungere i Senatet.

Like før klokken 7 viser TV 2s prognoser at Fetterman har vunnet senatsvalget i vippestaten.

– Jeg er så ydmyk, tusen takk, sier han etter valgseieren.

VIPPESTAT: Demokraten John Fetterman har vunnet senatsvalget i vippestaten Pennsylvania. Foto: Gene J. Puskar / AP / NTB
VIPPESTAT: Demokraten John Fetterman har vunnet senatsvalget i vippestaten Pennsylvania. Foto: Gene J. Puskar / AP / NTB

Wisconsin

Akkurat som i Pennsylvania vant Joe Biden og demokratene Wisconsin i 2020, etter at Trump og republikanerne tok staten i 2016.

Her blir den sittende senatoren Ron Johnson (R) utfordret av Mandela Barnes (D). Johnson har tidligere uttalt at demonstrantene som stormet Kongressen 6. januar «lærte oss å bruke flaggstenger som våpen», mens utfordrer Barnes har tatt til orde for å fjerne økonomisk støtte til politiet.

KONTROVERSIELL: Senator Ron Johnson (R) har tidligere kommet med kontroversielle uttalelser om både koronaviruset og stormingen av Kongressen. Foto: Mike Roemer/AP Photo
KONTROVERSIELL: Senator Ron Johnson (R) har tidligere kommet med kontroversielle uttalelser om både koronaviruset og stormingen av Kongressen. Foto: Mike Roemer/AP Photo

Misfornøyd med utviklingen

I flere valgdagsmålinger ga amerikanerne uttrykk for en sterk misnøye med tingenes tilstand i USA. Blant temaene som var viktigst for velgerne, kom inflasjon og demokratiets fremtid øverst på listen.

Mellomvalget anses ofte som en folkeavstemning over den sittende presidentens innsats. Dette ender som hovedregel med seier for opposisjonen.

Man må tilbake til 2002 for å finne sist gang partiet som hadde president også fikk flest seter i kongressen under mellomvalget.

Selv om et klart flertall av velgerne ga uttrykk for at de ikke synes president Joe Biden gjør en god jobb, insisterer demokraten på at nattens valgresultat ikke vil ha noen påvirkning på hva han gjør i 2024.

Ifølge CNN skal Biden ha viktige møter med familiemedlemmer og rådgivere om dette spørsmålet de kommende ukene.

Slik jobber Terje Sørensen som tallknuser: