De var nyforlovet da krigen kom – nå rører de alle med den spesielle brudevalsen

De ansatte på sykehuset i Lviv gråt åpenlyst da sykepleieren Oksana, som nylig mistet begge beina i en eksplosjon, danset brudevalsen med sin brudgom.

Det er 2. mai og Oksana Balandina (23) og Viktor Vasyliv har akkurat giftet seg. Brudevalsen er romantisk. De smiler og kysser, men omstendighetene er alt annet enn det de hadde sett for seg på sin bryllupsdag.

Bryllupsgjestene er pasienter og ansatte på sykehuset i Lviv. Brudgommen holder bruden sterkt inntil seg. Hun har nemlig nylig mistet begge bena.

– Jeg har hatt mange mørke stunder. Jeg ville ikke leve på denne måten. Jeg har to barn, jeg ønsker ikke bli en byrde for dem eller noen andre i familien, sier Balandina til Reuters.

FRYKTER FRAMTIDEN: Oksana Balandina (23) forteller om mange mørke stunder i sykesengen. Foto: Reuters
FRYKTER FRAMTIDEN: Oksana Balandina (23) forteller om mange mørke stunder i sykesengen. Foto: Reuters

Paret var på tur hjem langs en velkjent vei i landsbyen Lysytjansk i Luhansk-regionen 27. mars.

– Jeg rakk bare å snu meg og si: «kjære, se..», minnes Balandina.

– Han så på meg da minen eksploderte. Jeg falt med ansiktet først. Det var en vannvittig bråk. Så snudde jeg meg og begynte å rive av meg klærne, for jeg trodde det ville gjøre det lettere å puste, forteller hun.

Forloveden som gikk litt bak henne var uskadd. Han forteller at han har vært nær ved å gi opp i ren fortvilelse.

– Hvis det ikke var for Oksana, så vet jeg ikke hva som hadde skjedd. Hun er så sterk. Hun besvimte ikke, det var hun som måtte fortelle meg hva vi måtte gjøre, sier han.

NYGIFTE: Viktor og Oksana er lykkelig nygifte tross omstendighetene. Foto: Reuters
NYGIFTE: Viktor og Oksana er lykkelig nygifte tross omstendighetene. Foto: Reuters

Den siste ukene har hun blitt hastet fra sykehus til sykehus, men til slutt måtte legene amputere begge beina. Balandina ble etter hvert innlagt på sykehus i Lviv lenger vest i landet. 23-åringen som også er sykepleier har vært her siden, og paret bestemte seg for å gifte seg.

– Jeg har fått så mye støtte, og det hjelper meg å akseptere det. Jeg trenger å leve videre. Dette er ikke slutten. Hvis Gud lot meg leve, så er det en grunn til det, sier hun.

Ikke et øye var tørt da de to danset brudevalsen på oppholdsrommet på sykehuset.

Etter bryllupet håper paret å reise til Tyskland hvor Balandina kan få et par gode proteser, og fortsette viktig rehabilitering. De har lyst til å flytte hjem etter hvert, men de frykter framtiden, og de frykter for barna sine.

FORELSKET: Paret sitter og ser på videoen av sin egen brudevals. Den har rørt mange på sosiale medier. Foto: Reuters
FORELSKET: Paret sitter og ser på videoen av sin egen brudevals. Den har rørt mange på sosiale medier. Foto: Reuters

Ektemannen sier han er takknemlig for hver dag han får dele med sin kone.

– Jeg var så redd for å miste henne. Jeg ville bare gråte, men klarte det ikke. Jeg kunne ikke fatte det som skjedde. Det var fryktelig å kunne miste den jeg elsker, sier han.