Cuba: Stor seier å bli invitert til OAS

Myndighetene på Cuba mener det er en stor seier at de nå blir invitert til å bli med i Organisasjonen av amerikanske stater (OAS). Likevel velger de å avslå invitasjonen.

Presidenten i den cubanske nasjonalforsamlingen, Ricardo Alarcon, sier OAS' beslutning om å åpne for cubansk medlemskap ikke endrer landets syn på organisasjonen. Tidligere president Fidel Castro skrev nylig i en avisartikkel at OAS er delaktig i forbrytelser som USA står bak.

Alarcon mener likevel at invitasjonen er en «stor seier for Latin-Amerika og Karibia, og også for det cubanske folket».

Medlemslandene i OAS gjorde onsdag et konsensusvedtak om å sette til side avgjørelsen fra 1962 om å utestenge Cuba.

- Den kalde krigen tok slutt i dag. Nå starter en ny tidsalder hvor brorskapet og toleransen råder, sa Honduras' president Manuel Zelaya etter at vedtaket ble kunngjort.

USAs utenriksminister Hillary Clinton har tidligere gått inn for at gjenopptakelse av Cuba i OAS må skje på betingelse av demokratiske reformer og løslatelse av politiske fanger på øya. Onsdagens vedtak er et kompromiss som innebærer at gjenopptakelse av Cuba skal skje som et resultat av en dialog som begynner når Cuba ber om det, og i henhold til praksisen og prinsippene til OAS. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2