USAs utenriksminister Hillary Clinton.  (Foto: J. Scott Applewhite/AP)
USAs utenriksminister Hillary Clinton. (Foto: J. Scott Applewhite/AP)

Clinton krever frihet på nettet

Hun fordømmer nettsensuren som Kina og flere andre land nå driver med.

- Et nytt informasjonsteppe faller nå over store deler av verden, sier Clinton, som foruten Kina retter søkelyset mot land som Iran, Saudi-Arabia og Egypt.

Google truet med boikott

Uttalelsen kommer etter at Google nylig truet med å trekke seg fra Kina i protest mot den kinesiske sensuren og som svar på et omfattende hackerangrep mot selskapet i desember.

Clinton krever nå at Kina må etterforske saken. Samtidig advarer hun mot den formen for nettsensur som har funnet sted i landet.

- Land som innskrenker den frie tilgangen til informasjon og krenker internettbrukernes grunnleggende rettigheter, står i fare for å stille seg selv på utsiden av denne utviklingen i det kommende århundret, sier hun.

- Kan også misbrukes

Ifølge Clinton er USA for et internett hvor «hele menneskeheten har lik tilgang til kunnskap og ideer». Hun vedgår likevel at nettet er et tveegget sverd.

- Det samme nettet som bidrar til organiseringen av frigjøringsbevegelser, gjør al-Qaida i stand til å spre hat og egge til vold mot uskyldige mennesker. Og den samme teknologien som kan øke innsynet og åpenhet i det offentlige, kan misbrukes av regjeringer for å knuse motstand og bryte menneskerettighetene. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2