CHILE JUBLET: Videobilder viser at gruvearbeiderne fortsatt er i live, 700 meter under bakken. (Foto:  /Afp)
CHILE JUBLET: Videobilder viser at gruvearbeiderne fortsatt er i live, 700 meter under bakken. (Foto: /Afp)

Chile søker hjelp for å berge gruvearbeidere

Erfaringer fra havdyp og verdensrommet kan bidra til ideer om hvordan man skal redde 33 arbeidere som må vente i månedsvis før de kan hentes ut av en gruve i Chile.

Gruvearbeiderne ble funnet i live søndag, 17 dager etter at de ble sperret inne da en gruvegang raste sammen i gull- og kobbergruva San José lengst nord i Chile.

Komplisert redningsaksjon

Nå har redningsarbeiderne begynt å forberede seg på en av de mest kompliserte redningsaksjonene noensinne for å hente dem opp fra gruvegangen 700 meter under bakken der de sitter, uten å utløse nye ras.

Les mer og se video: – Innesperrede gruvearbeidere må vente i månedsvis

Kan ta måneder

Operasjonen kan ta fire måneder, og gruvearbeiderne er ennå ikke blitt fortalt at de kanskje ikke kommer hjem før jul. Allerede er det ikke langt fra at de har rekorden i å overleve i en sammenrast gruve.

– Den verste feilen man kan gjøre nå, er å love for mye. For meg var det nok å vite at romferja var på vei og ville være framme om tre måneder. Psykologisk må man vite når det hele kommer til å være over, sier han.

Sparte på rasjoner

De 33 gruvearbeiderne overlevde fordi de nådde fram til et tilfluktsrom 700 meter under bakken. Der klarte de å fordele to dagers rasjon, utover 17 dager.

De får nå mat, vann og medisiner levert gjennom et trangt rør fra overflaten.

LEVER: Bilder av de 33 savnede gruvearbeiderne som har vært innesperret i en chilensk gruve i 18 dager. (Foto: IVAN ALVARADO/Reuters)
LEVER: Bilder av de 33 savnede gruvearbeiderne som har vært innesperret i en chilensk gruve i 18 dager. (Foto: IVAN ALVARADO/Reuters)
(©NTB)

Mer innhold fra TV 2