SLØRFORBUD: Politiet i Frankrike kan fra i dag stanse og bøtelegge kvinner som bærer heldekkende slør. (Foto: JOEL ROBINE/AFP)
SLØRFORBUD: Politiet i Frankrike kan fra i dag stanse og bøtelegge kvinner som bærer heldekkende slør. (Foto: JOEL ROBINE/AFP)

Burkaforbud har trådt i kraft i Frankrike

Et forbud mot ansiktsdekkende plagg trådte mandag i kraft i Frankrike. Dermed kan muslimske kvinner bøtelegges for å gå med plagg som burka og nikab.

Fransk politi ble i forrige uke instruert om hvordan det skal håndheve forbudet. Ifølge instruksen skal ansiktsdekkende plagg ikke fjernes med makt.

I instruksen påpekes det også at forbudet ikke gjelder kvinner som sitter i private biler, ettersom forbudet kun gjelder på offentlig sted. I slike tilfeller må politiet derimot vurdere om plagget truer trafikksikkerheten.

1200 kroner i bot

Boten for å bryte forbudet er på 150 euro, tilsvarende nærmere 1.200 norske kroner.

Den muslimske forretningsmannen Rachid Nekkaz sier han nå vil opprette et fond for å betale boten for muslimske kvinner som velger å bryte forbudet.

Oppfordrer til bruk av burka

– Jeg oppfordrer alle frie kvinner som ønsker det, til å gå med sløret i gatene og utøve sivil ulydighet, sier han.

Det finnes rundt fem millioner muslimer i Frankrike, men det er beregnet at bare rundt 2.000 kvinner dekker til ansiktet.

Fransk politi er de første i Europa som med makt kan stanse og bøtelegge kvinner som bærer heldekkende slør.

Les også: Svensk måling: – Vil ikke ha ansiktsslør i skolen og Nederlands nye regjering vil forby nikab

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2