Bunnotering for irsk regjeringsparti etter kriselån

I en ny meningsmåling i Irland faller partiet til statsminister Brian Cowen til en oppslutning på 13 prosent, under en tredel av hva partiet oppnådde ved valget i 2007.

Målingen er den første etter at Irland fikk et kriselån på 85 milliarder euro - rundt 685 milliarder kroner - fra eurosonens midlertidige støttefond. Avtalen om lånet forutsetter en svært omfattende spareplan og skatteøkninger for å redusere landets budsjettunderskudd, og titusener av irer har deltatt i protestmarkeringer mot avgjørelsen.

Statsminister Brian Cowens parti Fianna Fáil var lenge det dominerende partiet i landet. I meningsmålingen gjennomført av Red C for avisa The Irish Sun får partiet Fine Gael nå en oppslutning på 32 prosent, en oppgang fra 27 prosent ved valget i 2007.

Det irske arbeiderpartiet har en økt oppslutningen fra 10 til 24 prosent. Sinn Féin får en oppslutning på 16 prosent, mer enn det doble av hva partiet fikk ved forrige valg.

I målingen sier 8 prosent at de ønsker Brian Cowen som statsminister, mens 41 prosent vil ha arbeiderpartileder Eamon Gilmore.

Fianna Fáil har regjeringsmakten takket være et parlamentarisk flertall sammen med De grønne og uavhengige representanter. Det er ventet nyvalg i løpet av neste år etter at De grønne kunngjorde at partiet vil trekke seg fra koalisjonen etter at landets neste budsjett er vedtatt i nasjonalforsamlingen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2