Britisk krisemøte etter at to ble kritisk syke av russisk nervegift

Regjeringen i London holder hastemøte om nytt nervegift-tilfelle.

Britisk politi har sperret av flere områder i Amesbury etter at to ble funnet kritisk syke av nervegift. Foto: HENRY NICHOLLS/Reuters/NTB scanpix
Britisk politi har sperret av flere områder i Amesbury etter at to ble funnet kritisk syke av nervegift. Foto: HENRY NICHOLLS/Reuters/NTB scanpix

Den britiske regjeringen ber Russland om informasjon etter at to er kritisk syke etter å ha blitt forgiftet med det britene mener er nervegiften novitsjok.

Innenriksminister Sajid Javid sa onsdag kveld at han skal lede hastemøtet i regjeringens kriseutvalg torsdag.

Et tilsvarende møte ble også holdt onsdag, opplyser en talsmann for statsminister Theresa May.

Tester gjort ved et laboratorium i forsvarets forskningspark Porton Down bekrefter at de to britene ble forgiftet av nervegiften novitsjok, opplyste politiet onsdag.

Det er samme type som den som ble brukt mot den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter da de ble forsøkt drept i Salisbury i mars. Det er nå opp til forskere å slå fast om nervegiften i de to tilfellene er fra samme produksjonsserie, uttalte Neil Basu, sjef for det britiske antiterrorpolitiet, på en pressekonferanse onsdag.

– Etterforskernes prioritet er nå å finne ut hvordan disse to menneskene kom i kontakt med denne nervegiften, sa Basu.

– Vi har ingen formening om hvordan nervegiften har dukket opp på nåværende tidspunkt, sa han, og oppfordret folk til ikke å plukke opp gjenstander fra noen steder uten å vite hva det er.

Russland avviser

Russland avviser britiske påstander om at landet kan ha tilknytning til det siste tilfellet av nervegiftforgiftning nær Salisbury i England.

Forsvarsminister Gavin Williamson ankommer hastemøtet torsdag. Foto: Tolga Akmen/AFP/NTB scanpix
Forsvarsminister Gavin Williamson ankommer hastemøtet torsdag. Foto: Tolga Akmen/AFP/NTB scanpix

– Hvor dumme kan de være som igjen tror at Russland har brukt det såkalte novitsjok? heter det i en uttalelse fra den russiske ambassaden i Nederland, der Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) holder til.

Det gir ingen mening for Russland å bruke kjemiske våpen mens fotballmesterskapet pågår i Russland, og etter at OPCW har blitt utpekt som ansvarlig organ for å granske slike hendelser, heter det videre i uttalelsen.

Samtidig som uttalelsen fra den russiske ambassaden i Nederland kom torsdag formiddag, opplyste Kreml i Moskva at man der ikke har blitt informert av Storbritannia om det «bekymringsfulle» nye nervegifttilfellet.

I uttalelsen fra Moskva heter det også at britiske myndigheter ikke har vist noen interesse for å gjennomføre felles gransking med Russland.

– Vi har ikke informasjon om hva slags stoff som ble brukt, og hvordan det ble brukt, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov.

Det britiske paret ble lørdag funnet bevisstløse i et hus i småbyen Amesbury, omkring 13 kilometer fra Salisbury. Tilstanden til de to er fremdeles kritisk.

FORGIFTET: Tilstanden til Dawn Sturgess (44) og Charlie Rowley (45) er kritisk etter at de av ukjente årsaker ble eksponerte for nervegiften novitsjok.  Foto: Facebook
FORGIFTET: Tilstanden til Dawn Sturgess (44) og Charlie Rowley (45) er kritisk etter at de av ukjente årsaker ble eksponerte for nervegiften novitsjok. Foto: Facebook

Venner har identifisert personene som Dawn Sturgess (44) og Charlie Rowley (45). Politiet har ikke frigitt navnene, men bekrefter at det dreier seg om to britiske statsborgere på 44 og 45 år fra distriktet.

– Ikke attentat-mål

Det er ingenting ved deres bakgrunn som tyder på at de skulle være mål for et attentat, mener politiet.

Det finnes heller ingen bevis for at de to «nylig hadde besøkt noen av stedene som var infisert» etter forgiftningen av Skripal, uttalte Basu onsdag.

Politiet antok først at kvinnen og mannen hadde fått i seg narkotika fra et urent parti da de ble funnet bevisstløse lørdag.

Sperringer

29 år gamle Sam Hobson sier han er en venn av paret, og at han så at mannen ble syk.

Sam Hobson så hvordan nervegiften rammet vennen Charlie. Foto: Henry Nicholls/Reuters/NTB scanpix
Sam Hobson så hvordan nervegiften rammet vennen Charlie. Foto: Henry Nicholls/Reuters/NTB scanpix

– Han svettet enormt mye, siklet, og man kunne ikke snakke med ham. Han laget rare lyder og gynget fram og tilbake. Det er som om han var i en annen verden, sier Hobson.

27 år gamle Natalie Smyth bor i området. Hun sier hun så brannbiler og ambulanser ankomme huset der kvinnen og mannen var lørdag.

– De stengte av veien. De sa det hadde funnet sted en kjemirelatert episode, og deretter at det var narkotikarelatert, sier hun.

Politiet har satt opp sperringer rundt en bolig og flere andre steder der de to personene hadde oppholdt seg før de mistet bevisstheten. Sikkerhetstiltakene er styrket både i Amesbury og Salisbury.

Forgiftning

Det var 4. mars Sergej Skripal og hans datter Julia Skripal ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury, der Sergej Skripal bodde. Datteren var på besøk fra Russland. Analyser viste at de to var blitt forgiftet med Novitsjok, men begge overlevde.

Britiske myndigheter anklager Russland for å ha stått bak. Russland avviser beskyldningene. Saken utløste diplomatisk krise mellom Russland og Storbritannia, og etter hvert også mellom Russland og resten av Vesten etter hvert som andre land stilte seg på britenes side.

Mer innhold fra TV 2