Røde Kors leder Børge Brende er i Haiti hvor behovet for nødhjelp er enormt. (Foto: Scanpix)
Røde Kors leder Børge Brende er i Haiti hvor behovet for nødhjelp er enormt. (Foto: Scanpix)

Brende: – Det er det verste jeg noen gang har sett

Røde Kors-leder Børge Brende ser lidelse overalt blant jordskjelvofre i Haiti. Det blir fortsatt funnet folk i live i ruinene.

Brende besøkte søndag universitetssykehuset i Haitis hovedstad Port-au-Prince, der Røde Kors skal sette opp sitt mobile feltsykehus. Situasjonen utenfor sykehuset gjorde et veldig sterkt inntrykk på Røde Kors-lederen.

– Hit kommer de hardest rammede, og de får ikke behandling. De bare ligger her, sier Brende til NTB blant ofrene foran sykehuset.

Les mer: Skriker etter legehjelp i Haiti

– Folk dør i gatene

Rundt ham ligger hundrevis av jordskjelvofre. Plastpresenninger er spent opp for å skjerme for den brennhete sola. Rundt en seng med en såret kvinne står noen og synger. Andre roper desperat om hjelp.

– Det viktigste nå er å hjelpe så mange vi kan av de sårede. Folk med bruddskader dør i gatene fordi de ikke får behandling, sier Brende.

Les også: Kirkens Nødhjelp er rystet over USAs nødhjelp i Haiti

Folk dumper lik utenfor sykehusene

– Det viktigste er å prioritere dem det er størst sjanse for å redde livet til. Det er vanskelig, men sånn må det være, sier Luis de la Fuente, medisinsk koordinator for et spansk helseteam som er kommet til Haiti.

Hardt skadde jordskjelvofre ligger strødd overalt i korridorene på sykehuset i Port-au-Prince, og folk dumper lik utenfor.

– Det er umulig å si hvor mange skadde det er her, kanskje mellom 1.000 og 1.500, sier de la Fuente.

Les også: Winnie (16 mnd) funnet levende etter 68 timer

Danske funnet i live

En dansk FN-ansatt, Jens Tranum Kristensen, er også funnet i live, opplyser utenriksdepartementet i Danmark søndag kveld.

Han har vært savnet siden jordskjelvet tirsdag, og de siste dagene er det blitt søkt etter ham i det sammenraste hotellet hvor FN hadde sitt hovedkontor.

Også andre steder i byen var det tegn til liv i ruinene. I alt 1.739 utenlandske redningsarbeidere og 161 sporhunder er på plass i Haiti, og hittil har de funnet mer enn 70 overlevende.

Les også: Obama lover langvarig støtte til Haiti

Nødhjelpen distribueres sakte

Fra hele verden er det kommet løfter om nødhjelp og store pengegaver, men distribusjonen går sakte, og hundretusener av innbyggere er fortsatt på desperat jakt etter vann, mat og legemidler.

Døde blir kjørt i lass etter lass til massegraver utenfor byen, men tusener av lik ligger fortsatt langs gatene og under de knuste husene. Mellom ruinene har folk samlet seg i provisoriske leirer.

Les også: Hundrevis av msseamputasjoner i Haiti

Tusener flykter fra byene

Samtidig reiser store folkemengder ut av hovedstaden for å søke tilflukt på landsbygda eller i utlandet. Tusener har reist til fots eller i overfylte busser og biler, mens andre igjen forsøker å komme seg på fly ut av landet.

Les også: Ta kontakt med TV 2 i Haiti

Plyndrer supermarkeder

I byens tidligere viktigste handelsgate myldret hundrevis på ruinene av knuste supermarkeder på jakt etter alt de kunne få bruk for eller selge. Mange er bevæpnet med kniver og økser, og slåsskamper bryter flere ganger ut.

De få politifolkene kan lite gjøre for å avverge plyndringen, selv om de skyter i lufta for å skremme bort røverne. Og FN-soldatene er opptatt med å holde vakt rundt dem som deler ut mat.

Les mer: Politiet skjøt og drepte plyndrere i Haiti

Politiet skjøt og drepte plyndrer

To hjelpearbeidere fra Den dominikanske republikk ble alvorlig såret da de ble skutt på mens de delte ut mat lørdag. Den ene ble evakuert til et sykehus i hjemlandet.

Dagen etter åpnet politiet ild mot flere hundre personer som var i ferd med å tømme et sammenrast kjøpesenter for varer. Én person ble drept i skytingen, melder nyhetsbyrået AFP.

Dette var det samme kjøpesenteret hvor tre personer søndag ble funnet i live. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2