Robert Bowers var aktiv på sosiale medier, og høyreekstreme forum. FOTO: NTB: Scanpix
Robert Bowers var aktiv på sosiale medier, og høyreekstreme forum. FOTO: NTB: Scanpix
Elleve drept i synagoge-massakre

Bowers (46) knyttes til høyreekstrem internettkonto

Hvite amerikanere går mot utslettelse på grunn av jøder, skal Robert Bowers ha skrevet på sosiale medier. Nå er han pågrepet for synagogemassakren i Pittsburgh.

Politiet i Pittsburgh har identifisert Robert Bowers (46) som mannen som er mistenkt å stå bak masseskytingen i synagogen i Pittsburgh, der elleve personer ble drept. Han skal ha løpt inn i synagogen og ropt «alle jøder må dø».

Jødehater

Nyhetsbyrået AP har undersøkt en arkivert versjon av en bruker ved navn Robert Bowers på Gab, et sosialt medium som er populært blant høyreekstreme.

Bowers skal der ha delt hatefulle innlegg rettet mot jøder, og var spesielt opptatt av HIAS (Hebrew Immigration Aid Society), som ble stiftet i 1881 for å hjelpe jøder som flyktet fra pogromer i Russland og Øst-Europa.

I dag hjelper HIAS andre flyktninger som flykter fra forfølgelse.

– HIAS liker å bringe inntrengere som dreper folket vårt. Jeg kan ikke sitte og se på at vi blir slaktet. Jeg bryr meg ikke om hvordan dette vil se ut. Jeg skal gå for det, skrev brukeren.

Nazi-koder

Bowers hadde et forsidebilde med det nynazistiske symbolet «1488». De to første tallene viser ti «De 14 ordene»-slagordet bredt brukt av hvite nasjonalister mens «88» står for «Heil Hitler» ettersom bokstaven H er den åttende bokstaven i alfabetet.

JØDEHAT: Den antatte gjerningsmannen øste ut hat mot jøder og muslimer på sosiale medier
JØDEHAT: Den antatte gjerningsmannen øste ut hat mot jøder og muslimer på sosiale medier

Et av de siste innleggene publisert av brukeren er et bilde av en brennende ovn med bildeteksten «Make Ovens 1488F again». I andre innlegg delte brukeren imidlertid innlegg om holocaustfornektelse.

President Donald Trump, som selv har gått hardt ut mot globalisme og kalt seg nasjonalist, får også gjennomgå av Bowers. I et innlegg skriver det som skal være den mistenkte, at Trump er en globalist og at MAGA-slagordet (Make America Great Again) ikke er mulig så lenge det pågår «jødisk infisering».

USAs justisminister Jeff Sessions sier justisdepartementet vil ta ut siktelse mot Bowers for blant annet hatkriminalitet.

Atomatvåpen

Bowers var utstyrt med et automatgevær av typen AR-15 samt tre håndvåpen. Etterforskerne mener at han var alene om angrepet.

– Ingenting tyder på at han hadde medsammensvorne, og han var tilsynelatende ikke tidligere straffet, sa Bob Jones fra FBI.

Jones la også til at åstedet er det verste han har sett i løpet av sine 22 år i FBI.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2