RAS: Indeksene på markedet i New York raste tirsdag. Foto: Mary Altaffer / AP Photo / NTB
RAS: Indeksene på markedet i New York raste tirsdag. Foto: Mary Altaffer / AP Photo / NTB

Børsras i USA – største nedgang på over to år

Børsene i USA falt kraftig tirsdag etter nyheten om at inflasjonen fortsatt er høyere enn ventet.

Det er den verste handelsdagen siden juni 2020, melder The Wall Street Journal.

Alle de tre viktigste indeksene på markedet i New York hadde sin dårligste dag hittil i år. Industriindeksen Dow Jones falt 3,94 prosent, mens den bredere S&P 500 endte dagen 4,33 prosent lavere.

Størst var fallet på den teknologidominerte Nasdaq-børsen, der hovedindeksen var ned hele 5,16 prosent ved stengetid.

Fortsatt høy prisvekst

– Jeg er ikke overrasket, med tanke på det man fikk av inflasjonstall i dag og de påfølgende rentebevegelsene. Det er det som skremmer markedene, sier Olav Chen i Storebrand Asset Management til E24. Kraftig prisvekst og frykt for renteøkninger har satt et tydelig preg på finansmarkedene i år.

Tirsdag formiddag kom det offisielle tall som viste en prisvekst på 8,3 prosent fra august i fjor til samme måned i år. Det var lavere enn de to foregående månedene, men høyere enn ventet og langt over sentralbankens inflasjonsmål om å holde prisveksten på 2 prosent.

Dette er det siste inflasjonstallet før sentralbanken Federal Reserves rentemøte neste uke. Markedet forventer en såkalt trippeløkning, det vil si at styringsrenten settes opp 0,75 prosentpoeng.

Tror det tar tid å få ned inflasjonen

Mike Loewengart i Morgan Stanley sier tirsdagens inflasjonstall er «en kraftig påminnelse om den lange veien som gjenstår før vi er nede på jorda igjen».

– Håpefulle forventninger om at vi er på en nedadgående kurve og at Fed vil slippe opp på gassen kan ha vært litt prematurt, sier Loewengart ifølge CNBC.

Også Chen tror det vil ta tid før prisveksten kommer ned igjen.

– Kjerneinflasjonen har ikke passert toppen ennå. Det vil ta tid før inflasjonen kommer ned, med tanke på hvor stramt arbeidsmarkedet er, sier han.