Boris Johnson går av

Boris Johnsons avgangstale skrives nå i Downing Street. Talen er ventet torsdag klokken 13.30 norsk tid. Da kommer han også til å utpeke en helt ny regjering, melder BBC.

Torsdag skal Storbritannias statsminister Boris Johnson erstatte hele regjeringen med nye medlemmer, melder BBC. Samme dag er det ventet at han trekker seg

Ifølge statsministerens offisielle Twitter-konto er Greg Clark utnevnt som boligminister-erstatter etter Michael Gove, mens Kit Malthause blir stabssjef ved Boris Johnsons kontor.

I tillegg blir James Cleverley den tredje utdanningsministeren på få dager. Han erstatter Michelle Donelan, som ga seg torsdag etter to dager i stillingen. Hun erstattet Nadhim Zahawi, som er finansminister etter at Rishi Sunak ga seg.

Varsler mistillitsforslag

Labour varsler mistillitsforslag mot Boris Johnson dersom han ikke går av. – Han må gå av helt og fullt, sier Starmer til Sky News.

Johnson har akkurat vært i samtale med dronningen, ifølge ITW reporter. Han har gjort dronningen kjent med innholdet i den forestående uttalelsen.

Talen er ventet klokken 13.30 norsk tid.

Lord Helstine, som var med på å avsette Margareth Thatcher, sier til Sky News at det er utenkelig for Johnson å bli sittende i noen kapasitet nå. Han sier det er helt klart at det trengs en ny visestatsminister til en ny statsminister er valgt.

Statsminister Boris Johnson skal komme med en uttalelse innen få timer, ifølge en talsperson for Downing Street. Han skal ha sagt seg enig i at han må trekke seg. Det er foreløpig ikke helt klart om han kommer til å bli sittende mens det konservative partiet velger en ny leder som skal erstatte ham som statsminister.

Reuters meldte tidligere torsdag at Johnson vil bli sittende som leder til en ny partileder er valgt i sommer. De siterer the Sun.

Chris Mason, politisk redaktør i BBC erklærer at Boris Johnson kommer til å trekke seg som konservativ leder i dag, men at han vil fortsette som statsminister til i høst.

Disse har trukket seg fra Johnsons regjering

* Finansminister Rishi Sunak

* Helseminister Sajid Javid

* Minister for Wales Simon Hart

* Minister for Nord-Irland Brandon Lewis

* Boligminister Michael Gove (sparket)

* Statssekretær Damian Hinds i innenriksdepartementet

* Statssekretær Helen Whately i finansdepartementet

* Statssekretær George Freeman i industridepartementet

* Statssekretær Guy Opperman i arbeids- og pensjonsdepartementet

* Statssekretær Victoria Atkins i justisdepartementet

* Statssekretær Will Quince i utdanningsdepartementet

* Statssekretær Robin Walker i utdanningsdepartementet

* Statssekretær Alex Burghart i utdanningsdepartementet

* Statssekretær Kemi Badenoch i utenriksdepartementet

* Statssekretær John Glen i finansdepartementet

* Statssekretær Stuart Andrew i boligdepartementet

* Statssekretær Jo Churchill i miljø- og landbruksdepartementet

* Statssekretær Neil O'Brien i boligdepartementet

* Statssekretær Julia Lopez i kulturdepartementet

* Statssekretær Mims Davis i arbeids- og pensjonsdepartementet

* Statssekretær Lee Rowley i industridepartementet

* Statssekretær Rachel Maclean i innenriksdepartementet

* Statssekretær Mike Freer i departementet for internasjonal handel

I tillegg har en rekke parlamentariske privatsekretærer trukket seg fra stillingene:

Laura Trott, Nicola Richards, Saqib Bhatti, Jonathan Gullis, Virginia Crosbie, Felicity Buchan, Selaine Saxby, Claire Coutinho, David Johnston, Duncan Baker, Fay Jones, Craig Williams, Mark Logan, Mark Fletcher, Sara Britcliffe, Ruth Edwards, Peter Gibson, James Sunderland, Jacob Young, James Daly, Danny Kruger og Gareth Davies.

Parlamentariske privatsekretærer er parlamentsmedlemmer som blir pekt ut til en slags assistent for en statsråd, minister eller statssekretær.

I tillegg har flere andre i stillinger rundt Johnson trukket seg:

* De konservatives nestleder Bim Afolami

* Handelsutsending til Marokko Andrew Murrison

* Handelsutsending til Kenya Theodora Clarke

* Handelsutsending til Angola og Zambia David Duguid

* Handelsutsending til New Zealand David Mundell

Sky News skriver at det som er igjen av Boris Johnsons krets er splittet. Og at flere av dem skrev på avskjedstalen til Boris Johnson i statsministerboligen i Downing Street tidligere i dag. Boris Johnson var i ferd med å miste makten etter over femti resignasjoner fra regjeringen de siste dagene.

Dette skjer videre

Politisk redaktør i Sky News Beth Rigby skisserer opp de videre hendelsene:

– Statsministeren kommer til å sitte med sine rådgivere og forfatte fratredelsen som han kommer til å holde senere i dag, forteller hun.

Deretter kan det bli svært dramatisk:

– Dette kommer til å trigge en lederkamp i det konservative partiet. Jeg tror det vanskeligste med denne lederkampen sammenlignet med øyeblikket da Theresa May trakk seg i 2019, er at i 2019 var det en klar etterfølger.

Ifølge den politiske kommentatoren er det helt åpent hvem som kan ta over som konservative ledere.

– I de nærmeste dagene ser vi alt som kan krype og gå komme ut og pitche eget kandidatur til partiet, sier hun.

Ifølge den politiske kommentatoren kommer Johnson til å bli sittende som statsminister til det er en etterfølger på plass.

Men flere tar til orde for at Johnson ikke kan bli sittende helt til en ny konservativ partileder er på plass.

– Kan ikke bli sittende til i høst

Leder i Labour-partiet Keir Starmer uttaler at det er gode nyheter for landet at Johnson har trukket seg som statsminister, ifølge Reuters.

– Vi trenger ikke forandre Toryen på toppen. Vi trenger en ordentlig forandring i regjeringen, sier Labour-lederen.

Den konservative politieren George Freeman, som gikk av som minister tidligere i dag, ber om at det skal være settestatsminister i en overgangsperiode. Han er ikke enig i at skifte av statsminister kan vente til høsten.

Han mener også at Johnson må beklage til dronningen.

Kilder i det konservative partiet sier til Sky News at de ikke tror Johnson kan bli sittende som Statsminister frem til oktober. Freeman sier det er sannsynlig at det blir stor uenighet om dette temaet - spesielt sider det medfører en risiko for at Johnson må ta avgjørelser på viktige områder som skatt og Nord-Irske spørsmål.

Også den skotske førsteministeren Nicola Sturgeon er helt klar på at Johnson ikke kan sitte frem til det kommer en ny leder. På Twitter sier hun følgende:

– Det kommer til å være en stor lettelse at kaoset som har rådet de siste dagene (til og med månedene) vil avsluttes, men tanken på at Boris Johnson blir sittende som statsminister frem til høsten virker langt fra ideelt. Det ville vel ikke være holdbart?

Sturgeon er mer enn tydelig i en lang rekke meldinger på Twitter: Johnson må bort, og han må bort nå. Men hun har ikke bare problemer med Johnson. Hun langer også ut mot andre lederkandidater i det konservative partiet, og i neste Tweet går hun løs på Labour.

Nyinnsatte ministre gikk av

Torsdag før det ble klart at Johnson skulle gå av, begynte også nyinnsatte ministre å fratre. Storbritannias utdanningsminister Michelle Donelan har ikke vært mer enn to dager i stillingen, og erklærer at hun at hun fratrer. Også den nyinnsatte finansmenisteren gikk av tidligere i dag. Totalt har over femti personer trukket seg.

British Prime Minister Boris Johnson walks between buildings at 10 Downing Street in London, Britain May 25, 2022. REUTERS/John Sibley Foto: JOHN SIBLEY
British Prime Minister Boris Johnson walks between buildings at 10 Downing Street in London, Britain May 25, 2022. REUTERS/John Sibley Foto: JOHN SIBLEY

– Jeg ser ikke noen måte du kan fortsette som statsminister på, skriver hun i oppsigelsesbrevet.

Nadhim Zahawi, som har vært Storbritannias finansminister i knappe to dager, fratrer også.

Zahawi ble utnevnt som finansminister etter at hans forgjenger Rishi Sunak gikk av tirsdag.

Over femti fratrer

Siden tirsdag har over 50 personer i og rundt Johnsons regjering sagt opp stillingene sine, og mange oppgir mangel på tillit til statsministeren, regjeringskaos og de mange skandalene som har herjet regjeringen som årsakene.