Blair avgir Irak-forklaring 29. januar

Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair skal 29. januar forklare seg for kommisjonen som gransker Storbritannias deltakelse i Irak-krigen i 2003. Hele dagen er satt av til Blairs forklaring.

Det betyr at han må gjennom seks timer med utspørring fra kommisjonen som ledes av den tidligere statstjenestemannen Jon Chilcot, gikk det fram av kommisjonens nettsider mandag. Denne uken skal medlemmer av Blairs regjering møte for Chilcotkommisjonen.

Blair har fått mye kritikk på hjemmebane for at han valgte å føre Storbritannia inn i krigen mot Irak på USAs side. Han angrer imidlertid ikke og sa i desember at han ville tatt samme beslutning, selv om han hadde visst at irakerne ikke hadde våpen for masseødeleggelse.

Blairs tidligere pressesekretær Alastair Campbell sa i forrige uke at Blair håpet på en diplomatisk løsning på Irak-spørsmålet helt til like før den amerikanskledede invasjonen i mars 2003. Men allerede året før skal han ha lovet støtte til en eventuell invasjon.

Tirsdag denne uken skal daværende forsvarsminister Geoff Hoon forklare seg for Chilcotkommisjonen. Torsdag kommer så turen til Blairs utenriksminister da invasjonen fant sted, Jack Straw. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2