Journalisten Jamal Kashoggi ble drept. En etterforskningsrapport konkluderte med at den saudi-arabiske kronprinsen sto bak. Foto: Lefteris Pitarakis
Journalisten Jamal Kashoggi ble drept. En etterforskningsrapport konkluderte med at den saudi-arabiske kronprinsen sto bak. Foto: Lefteris Pitarakis
Kashoggi-drapet

Biden mener saudi-arabisk prins har immunitet mot drapssøksmål

Etter drapet på journalisten Jamal Kashoggi mente Biden at den saudi-arabiske prinsen sto bak. Nå mener han at prinsen ikke kan saksøkes etter drapet.

Biden-administrasjonen uttaler at kronprinsens offisielle rolle bør være grunnlag for immunitet i søksmålet fra Khashoggis forlovede og fra menneskerettighetsgruppen som Khashoggi hadde etablert, «Democracy for the Arab World Now». Dermed støtter Washington Saudi-Arabias syn i saken.

Biden 2018: – De skal få betale

Khashoggi, som jobbet for Washington Post, ble lokket inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul der en dødsskvadron ventet. Etter drapet ble han partert, og levningene er aldri funnet.

– De skal få betale prisen, sa Biden i 2018 med henvisning til Saudi-Arabias drap på Khashoggi.

FIST-BUMP: Mange reagerte da president Joe Biden besøkte Saudi-Arabia og kronprinsen Mohammed bin Salman i juli 2022, etter at USA skulle revurdere sitt forhold til Saudi-Arabia. Det ble gjort et poeng ut av at Biden kom til å ta en drapsmann i hånden. I stedet 'fist-bumpet' de. Foto: Bandar Al-Jaloud / NTB
FIST-BUMP: Mange reagerte da president Joe Biden besøkte Saudi-Arabia og kronprinsen Mohammed bin Salman i juli 2022, etter at USA skulle revurdere sitt forhold til Saudi-Arabia. Det ble gjort et poeng ut av at Biden kom til å ta en drapsmann i hånden. I stedet "fist-bumpet" de. Foto: Bandar Al-Jaloud / NTB

Biden offentliggjorde i fjor en etterretningsrapport som konkluderer med at bin Salman i 2018 godkjente ordren om at journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi skulle drepes.

Khashoggis forlovede Hatice Cengiz saksøkte kronprinsen i 2020 og vil at saken mot ham skal føres for en amerikansk domstol. Utenlandske statsledere har i utgangspunktet immunitet mot straffeforfølgelse i USA, men det kan gjøres unntak.

«Utelukkende en juridisk avgjørelse»

Utenriksdepartementet i Washington beskriver anmodningen om immunitet som «utelukkende en juridisk avgjørelse», og uttaler at det fortsatt stiller seg bak en «klar fordømmelse av det grusomme drapet på Jamal Khashoggi».

Anmodningen er ikke bindende. Til slutt er det en dommer som skal ta stilling til om kronprinsen skal få immunitet.

Men Biden-administrasjonens forespørsel er uansett ventet å bli møtt med kritikk fra både menneskerettighetsorganisasjoner og mange kongressrepresentanter i USA.